Urgentní
akce

V novinových článcích rozkrýval politické kauzy, teď je falešně obviněn a hrozí mu vězení

Případ

Maroko publikován 4.11.2020

Omar Radi je investigativní novinář a občanský aktivista z Maroka. Za svou práci obdržel několik cen. Rozkrýval politické kauzy, upozorňoval na korupci a je hlasitým kritikem marocké vlády. V červenci 2020 byl falešně obviněn z „ohrožení národní bezpečnosti“ a ze „znásilnění“. V posledních letech čelil opakovanému obtěžování ze strany marockých orgánů, naposledy po zveřejnění zprávy Amnesty v červnu 2020, která odhalila, že je nezákonně telefonicky odposloucháván.

Omar Radi je zakladatelem a novinářem marockého nezávislého zpravodajského webu Le Desk. Spolupracoval s několika národními a mezinárodními zpravodajskými institucemi včetně marockého Atlantic Radio, časopisů Le Journal Hebdomadaire and TelQuel a zpravodajského portálu Lakome. Ve svých případech se zaměřuje na politické kauzy, jako jsou např. vazby mezi politickou silou a finančními elitami v Maroku nebo podezření z korupce státního aparátu a jeho čelních představitelů. V roce 2013 Omar Radi obdržel své první ocenění v oblasti investigativní žurnalistiky, a to od Mezinárodní mediální podpory (International Media Support, IMS) a Asociace marockých investigativních novinářů (Association of Moroccan Investigative Journalists, AMJI) za informace ke kauze týkající se vytěžování pískoven, které byly publikovány v Lakome. V roce 2016 Radi publikoval investigativní článek veřejně známý jako „Služebníci státu“, ve kterém odhalil jména přibližně stovky vysokých představitelů, již protizákonně získali státní pozemky.

Omar Radi byl sedmkrát vyslýchán Centrálním úřadem pro soudní vyšetřování v Casablance. První výslech z 25. června 2020 trval více než pět hodin a vyšetřovatelé ho obvinili z nezákonného získávání finančních prostředků ze zdrojů zahraničních zpravodajských agentur. Následně byl znovu předvolán 2., 9., 13., 17., 20. a 25. července. Kancelář státního zastupitelství Soudu první instance v Casablance Omara Radiho obvinila ze „sexuálního napadení“, „znásilnění“, z „narušení vnější bezpečnosti státu udržováním styků s agenty zahraničních činitelů se záměrem poškodit marockou vojenskou a diplomatickou situaci“, a z „ohrožení vnitřní bezpečnosti státu“ přijetím finančního obnosu v cizí měně, čímž mohla být „poškozena integrita, suverenita nebo nezávislost království, nebo otřesena loajalita občanů vůči státu a marockým státním institucím“, a to na základě článku 485, 486, 191 a 206 trestního řádu v tomto pořadí.

V noci na 4. července 2020 byli uvězněni a po dobu 48 hodin drženi ve vazbě Omar Radi a jeho novinářský kolega Imed Stitou. Dne 6. července byli oba předvedeni před státního žalobce pro oblast Aïn Sebaâ u soudu v Casablance a byli obžalováni z „pití alkoholu na veřejnosti“ a z „násilností“. Omar Radi prohlásil, že byl na ulici pronásledován reportérem z Chouf TV, tedy z televizní stanice, která je považována za silně provládní, a byl jím vyprovokován k prudké hádce.

Dne 17. března 2020 uložil marocký soud Omaru Radimu podmíněný trest v délce čtyř měsíců a pokutu ve výši 500 marockých dirhamů (52 amerických dolarů) za tweet, v němž kritizoval nařízení soudního znalce uvalit těžký trest odnětí svobody na aktivisty občanského hnutí Hirak EL-Rif. Omar Radi byl již dříve terčem pronásledování úřady. V letech 2016–2017 pomáhal při protestech pořádaných hnutím Hirak El-Rif, společenským hnutím, které požaduje sociálně-ekonomická práva pro ostrakizovanou oblast Rif na severu Maroka. V roce 2018 spolurežíroval dokument nazvaný Death Over Humiliation, věnovaný událostem spojeným s hnutím Hirak El-Rif v oblasti al Hoceima.

Pozadí

Zpráva Amnesty International vydaná dne 22. června 2020 dokazuje, že Omar Radi byl cíleně sledován marockými úřady, a to za užití technologie spyware vyrobené izraelskou firmou NSO Group. Na základě této zprávy zahájily marocké úřady urážlivou kampaň namířenou proti Amnesty International ve snaze zdiskreditovat závěry zprávy a odvést pozornost od nezákonného sledování novinářů a obránců lidských práv v Maroku. Již dříve, v říjnu 2019 Amnesty International vydala zprávu s důkazy, že maročtí obránci lidských práv Maati Monjib a Abdessadak El Bouchattaoui byli podobně cíleně sledováni za pomoci technologie firmy NSO Group. Amnesty International zdůraznila závažnost celé situace a upozornila na hrozbu nezákonného cíleného sledování, které je v rozporu s právem na svobodu projevu a s právem na pokojné shromažďování.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR