Prohledávat obsah

nalezeno 7 výsledků:

Případ publikován 4.11.2020

V novinových článcích rozkrýval politické kauzy, teď je falešně obviněn a hrozí mu vězení

Omar Radi je investigativní novinář a občanský aktivista z Maroka. Za svou práci obdržel několik cen. Rozkrýval politické kauzy, upozorňoval na korupci a je hlasitým kritikem marocké vlády. V červenci 2020 byl falešně obviněn z „ohrožení národní bezpečnosti“ a ze „znásilnění“. V posledních letech čelil opakovanému obtěžování ze strany marockých orgánů, naposledy po zveřejnění zprávy Amnesty v červnu 2020, která odhalila, že je nezákonně telefonicky odposloucháván.

Článek publikován 14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

Případ publikován 25.6.2014

Moje tělo, moje práva: Zastavme beztrestnost sexuálního násilí

16letá Amina Filali z Maroka byla nucená vzít si muže, který ji znásilnil. Podle marockého práva by se tím očistil od zločinu. Amina raději spáchala sebevraždu. Nedovolme, aby se něco takového dělo dál! V Alžírsku a Tunisku stále platí ustanovení zákona, která umožní uniknout pachatelům znásilnění uniknout trestu tím, že se ožení s obětí. V Maroku byl podobný zákon – i díky vytrvalým kampaním lidskoprávních organizací včetně Amnesty International – letos zrušen. Přesto ale marocké právo oběti znásilnění chrání nedostatečně. Dále proto usilujeme o dílčí změny zákonů v těchto zemích a přijetí dalších opatření tak, aby chránila oběti znásilnění, nikoli jejich pachatele.

Případ publikován 11.6.2014

Bití, elektrické šoky, pálení cigaretami - takhle se mučí v Maroku

Ali Aarrass je Maročan. V roce 2012 ho zatkli za údajné aktivity spojené s terorismem. Policie ho 12 dní držela a mučila na neznámém místě. V současné době si Ali odpykává dvanáctiletý trest v nechvalně známé věznici Salé II a nadále si stěžuje na špatné zacházení. Marocké orgány známky mučení ignorují a dosud neproběhlo v Aliho případu žádné vyšetřování.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...