© Getty Images

Dobré zprávy ze Západní Sahary: Aktivistce bylo umožněno opustit domácí vězení a vyhledat zdravotní péči ve Španělsku

Článek

Sultana Khaya pocházející ze Západní Sahary je aktivistka bojující za lidská práva a právo na sebeurčení národa Sahrawi. Od listopadu 2020 byla v de facto domácím vězení, nyní jí ovšem bylo dovoleno vyhledat lékařskou péči ve Španělsku.

Sultana Khaya je členkou národa Sahrawi, který obývá západ severní Afriky, zejména Alžírsko, Maroko a Západní Saharu, odkud Sultana pochází. Sultana Khaya bojuje za lidská práva, ženská práva a za právo na sebeurčení svého národa. V listopadu 2020 byla s rodinou de facto uvězněna ve svém domě v Búdžúru v Západní Sahaře.

Sultanin dům byl obklíčen marockými bezpečnostními složkami, aniž by proti ní bylo formálně vzneseno jakékoliv obvinění. Bezpečnostní složky zabraňovaly vstupu jakékoliv návštěvě a opakovaně pomocí hrubého násilí bránily Sultaně a její rodině v pokusech dům opustit. Po roce vězení se se Sultana Khaya, její dvě sestry a přes osmdesát let stará matka staly obětmi sexuálního násilí poté, co příslušníci bezpečnostních složek surově vytrhli do jejich domu. V březnu 2022 se situace vylepšila, ale ne nijak zásadně. Sultana a její rodina mohly domácí vězení opustit pouze výjimečně, policisté v civilu nadále hlídkovali v okolí domu a hrubě obtěžovali Sultaniny návštěvy. Marocké úřady přitom do dnešního dne nevznesly žádné formální obvinění a nezahájily vyšetřování nezákonného jednání bezpečnostních složek.

Nedávno bylo Sultaně dovoleno opustit svůj dům a vyhledat zdravotní péči ve Španělsku. Sultana a její sestra Luaara Khaya v doprovodu dvou amerických dobrovolníků 1. června 2022 opustily Západní Saharu a odjely na Kanárské ostrovy, odkud o dva dny později odcestovaly do Španělska. Marocké bezpečnostní složky je při přesunu po Západní Sahaře nadále sledovaly, ale nijak jim nezabránily v odjezdu ze země.

Amnesty International od počátku bojovala za ukončení nespravedlivého uvěznění a porušování lidských práv Sultany Khaya a její rodiny. Je pravděpodobné, že narůstající tlak na marocké úřady vyvinutý Amnesty významně přispěl k jejímu propuštění z domácího vězení.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu