© Amnesty International

Za únos a hromadné znásilňování padl v Maroku vysoký trest

  Článek

Moje tělo moje práva   Maroko publikován 21.5.2022

Jedenáct mužů v roce 2018 uneslo dívku (17 let), kterou po 2 měsíce týrali a hromadně znásilňovali. Soud muže poslal na 20 let do vězení. Dalším obviněným uložil dvouleté odnětí svobody a pokutu.

Příběh Khadiji Okkarouové je v konzervativním Maroku ojedinělý. Ne však v intencích znásilnění, která jsou v daném prostředí častá. Jen hrstka žen ale ze strachu ze sekundární viktimizace násilné trestné činy nahlásí.

Podle jejího právníka rozsudek, který pachatelům uložil tresty, ještě nebyl nejpřísnějším. "Takovýto čin by mohl být potrestán až 30 lety ve vězení. Oběť stále prochází léčením a je jisté, že toho, čím si prošla, se do konce života nezbaví," dodal.

Aktuální petice

  Maroko

Moje tělo, moje práva: Zastavme beztrestnost sexuálního násilí

16letá Amina Filali z Maroka byla nucená vzít si muže, který ji znásilnil. Podle marockého práva by se tím očistil od zločinu. Amina raději spáchala sebevraždu. Nedovolme, aby se něco takového dělo dál! V Alžírsku a Tunisku stále platí ustanovení zákona, která umožní uniknout pachatelům znásilnění uniknout trestu tím, že se ožení s obětí. V Maroku byl podobný zákon – i díky vytrvalým kampaním lidskoprávních organizací včetně Amnesty International – letos zrušen. Přesto ale marocké právo oběti znásilnění chrání nedostatečně. Dále proto usilujeme o dílčí změny zákonů v těchto zemích a přijetí dalších opatření tak, aby chránila oběti znásilnění, nikoli jejich pachatele.

 

Aktuální počet podpisů: 4381 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...