© Fanny Hedenmo

Nespravedlivě odsouzený novinář z Maroka je šikanován ve vězení

  Článek

Omar Radi, investigativní novinář a aktivista, byl marockými úřady odsouzen k šesti letům odnětí svobody. Ve vězení je šikanován, držen na samotce a je ničen jeho osobní majetek.

Omar Radi je aktivista a několikrát oceněný investigativní novinář z Maroka. V červenci 2020 byl nespravedlivě obviněn z „ohrožení národní bezpečnosti“ a „znásilnění“ a spolu se svým kolegou Imadem Stitou byli umístěni do vazby. V červenci 2021 byl Omar odsouzen k šesti letům vězení.

 

Podle propuštěného vězně, který s Omarem sdílel celu, je Omar terčem šikany ze strany zaměstnanců věznice i ostatních vězňů. Vězňům je opakovaně povolován vstup do Omarovy cely, kde záměrně ničí jeho osobní majetek. Pobyt ve věznici je proto Omara něj mimořádně náročný, a nejsou žádné známky, že by se situace měla zlepšit.

 

Omar je držený na samotce a je mu bráněno věnovat se magisterskému studiu. Jeho zdravotní stav je dobrý, ale vyhýbá se návštěvám nemocnice, protože při prohlídkách je nucen být v poutech. Podle jeho otce se Omar zajímá o činnost Amnesty International, a naléhá na zintenzivnínění kampaně v první polovině tohoto roku než proběhne plánovaná návštěva Maroka francouzského prezidenta Marcrona. Jeho otec také upozornil, že ačkoliv Omarovi není dovoleno nic převzít od návštěv a tak se k němu nedostávají dopisy od Amnesty, je důležité je nadále posílat do věznice, kde je Omar vězněn, a vyvíjet tak tlak na marocké úřady.


Aktuální petice

  Maroko

25 let vězení, samotka, zákaz návštěv – tak se v Maroku trestá právo na pokojný protest. Pomůžete?

Západosaharský aktivista Mohamed Lamine Haddi byl v roce 2013 odsouzen k 25 letům vězení kvůli účasti na protestech proti porušování lidských práv v zemi. K přiznání vykonstruovaných obvinění byl donucen mučením, ve vězení je držen na samotce. Od roku 2020 má zakázané návštěvy rodiny i právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 1801 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...