Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Článek

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

Intigam Alijev, hlava nevládní organizace Legal Education Society a hlasitý kritik vlády, byl zatčen v srpnu 2014. V dubnu 2015 byl odsouzen k sedmi a půl letům vězení na základě smyšlených obvinění jako vyhýbání se placení daní, nelegální podnikání a zneužívání moci uprostřed zásahu proti hlasu disidentů v Ázerbajdžánu. Úřady také vpadly do jeho nevládní organizace a uzavřely ji. Ta pomáhala obětem politicky motivovaného pronásledování a reprezentovala je u Evropského soudu pro lidská práva.

,,Intigam Alijev, vězeň svědomí, už za svůj boj za lidská práva v přední linii draze zaplatil – jediný ‚zločin‘ který spáchal je to, že bránil svobody svých spoluobčanů.“, řekl Denis Krivosheev, zástupce regionálního ředitele Amnesty International pro Evropu a centrální Asii.

,,Po roce a půl ve vězení je jeho propuštění skutečně vítané, nicméně teď musí být zproštěn všech obvinění a musí mu být umožněno vrátit se k předešlé práci. Bez toho se tento odhodlaný ochránce lidských práv v Ázerbajdžánu spravedlnosti nedočká.“

Dne 17. března podepsal ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev rozkaz k propuštění deseti dalších vězňů svědomí jako součást širší prezidentské amnestie. Po Intigamově propuštění v zemi zůstává za mřížemi dalších sedm vězňů svědomí.

Amnesty International se bude nadále dovolávat jejich okamžitého a bezpodmínečného propuštění.

Aktuální petice

Ázerbájdžán

Bránil lidská práva, za trest musel do vězení. Podpořte ho!

Ázerbájdžánský obránce lidských práv Elchin Mammad byl zatčen dne 30. března 2020 několik dní poté, co na internetu publikoval kritickou zprávu o situaci v oblasti lidských práv v Ázerbájdžánu.

Aktuální počet podpisů: 2656 Náš cíl: 3000

Podepíšu