© TASR

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Článek

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

V neděli 25. února našla policie investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou v jejich domě poblíž hlavního města Bratislavy zastřelené. Policejní prezident uvedl na tiskové konferenci  26. února, že vraždy byly pravděpodobně spojeny s novinářskou činností Kuciaka. Vyjádřil závazek nasadit "maximální počet policistů", aby vraždy vyšetřili.

Novinář psal o případech korupce. Některé z nich byly spojeny s politiky z vládnoucí strany. Vraždy vyvolávají vážné obavy o bezpečnost novinářů, kteří poukazují na korupci a nespravedlnost. Hrozí, že bude mít negativní účinek i na ostatní zpravodajské reportéry v zemi.

Přestože policie v reakci na zabití uvedla, že přijímá opatření k zajištění bezpečnosti ostatních novinářů, existují obavy z údajného nedostatku policejních opatření na ochranu Kuciaka. 7. září 2017 Kuciak podal trestní oznámení proti osobě, o které psal, a která byla údajně spojena s různými korupčními kauzami. Novinář si stěžoval na hrozby proti své osobě včetně té, že dotyčný "zničí jeho žurnalistickou kariéru" a že "na něj sesbírá špínu". Podle dopisu, který Kuciak získal od policie  10. října 2017, nebyl jeho případ v daném okamžiku přidělen žádnému určitému policistovi. Policejní prezident na tiskové konferenci 26. února 2018 uvedl, že o stížnosti nevěděl.

Amnesty International vyzývá slovenskou policii a státního zástupce, aby provedli okamžité, důkladné a nezávislé vyšetřování vražd novináře a jeho partnerky. Úřady musí zajistit, že relevantní osoby budou předány spravedlnosti. Dále musí chránit novináře v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech a dalšími normami v oblasti lidských práv.

Amnesty International vyzývá kompetentní činitele, aby zajistily ochranu bezpečnosti novinářů na Slovensku.

Aktuální petice

Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

Aktuální počet podpisů: 2287 Náš cíl: 2500

Podepíšu