Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Článek

Migrace   Maďarsko publikován 22.10.2018

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.

Zákon, který vstoupil v platnost letos, je ohrožením svobody slova, sdružování a pokojného shromažďování.

„Maďarské autority vytrvale zastrašují ty, kteří zpochybňují své xenofobní politické představitele. Tento zákon posouvá tuto zastrašovací kampaň o krok dále tím, že kriminalizuje legitimní práci těch, kteří chrání práva migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků,“ řekla Clare Algarová, ředitelka Amnesty International pro Evropu.

Stížnost, kterou ústavnímu soudu předložila Amnesty International Maďarsko, poukazuje na to, že úmyslně nejasné a nejednoznačné znění legislativy ponechává maďarským úřadům otevřené dveře ke zneužívání a zastrašování aktivistů.

‚‚Tento zákon je tak široce napsaný, až je to absurdní. Kriminalizuje široké spektrum aktivit, jako je příprava, distribuce nebo šíření informačních materiálů vztahující se k migraci, stejně jako trestá právní a jinou pomoc žadatelům o azyl.“

„Legitimní práce Amnesty International, stejně jako další organizace hájící lidská práva a občanská společnost, jsou v Maďarsku ohroženy. Takový postup skutečně může mít mrazivý účinek na všechny další organizace a práci, kterou dělají,“ dodává Algarová.

Ve stížnosti se píše, že právo na svobodu shromažďování, včetně práva založit a připojit se k organizacím a samostatně organizace provozovat, zaručené maďarskou ústavou a mezinárodním právem, je tímto nespravedlivým zákonem ohroženo.

„Amnesty International se zavázala k ochraně lidských práv všech lidí v Maďarsku. Veškerá naše práce probíhá ve veřejném zájmu. Je šokující a zavrženíhodné, že se maďarská vláda snaží stigmatizovat naši práci a naše příznivce.“

„Nebudeme zaivírat oči před nespravedlností. Zajistíme, aby naše hlasy byly slyšet na každé úrovni, solidárně se všemi, kteří hájí lidská práva. Tato stížnost je jenom jeden z mnoha způsobů, jak budeme bojovat za spravedlnost, právo a svobodu,“ uzavírá Clare Algarová.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR