© Amnesty International

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Článek

Násilná vystěhování   Izrael publikován 23.7.2019

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

© Amnesty International

V reakci na zprávy, že izraelské síly provádějí demolice až 16 činžovních domů ve čtvrti Wadi al-Hummus ve vesnici Sur Baher na okupovaném Západním břehu, Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku říká: „Tyto demolice jsou zjevným porušením mezinárodního práva. Zároveň jsou ale součástí systematické praxe izraelských úřadů, které se na okupovaných územích snaží Palestince násilně vysídlovat. Takováto politika představuje válečné zločiny."

Izrael se pokouší demolice ospravedlňovat poukazem na bezpečnost a tvrdí, že domy jsou příliš blízko zdi/plotu, což nemá opodstatnění.

Pravda je taková, že izraelské úřady po desetiletí ve jménu bezpečnosti schvalují svévolná a nepřiměřená opatření, aby rozšířily svou kontrolu nad palestinským územím, aby vytlačily Palestince a celé jejich komunity z oblastí, které považují za strategické a nezákonně zbouraly desítky tisíc domů.

„Izrael musí okamžitě ukončit krutou a diskriminační politiku demolic domů a násilného vysídlování. Místo bourání domů Palestinců musí Izrael demontovat části zdi, kterou postavil na okupovaném palestinském území, včetně jejích částí v Sur Baher, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.“

Saleh Higazi, náměstek ředitele Amnesty pro Střední východ a severní Afriku

"Ostatní státy jsou zodpovědné za vyvíjení tlaku na izraelské úřady, aby dodržovaly své povinnosti v rámci mezinárodního humanitárního práva a zajistily tak ochranu okupovaného palestinského obyvatelstva", dodává.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Izrael za posledních 10 let zboural více než 1100 staveb v okupovaném Východním Jeruzalémě, vysídlil více než 2 000 lidí a zasáhl tak do života více než 6 000 lidí. Od 2. ledna 2019 do 17. července 2019 Izrael zbořil 126 staveb ve Východním Jeruzalémě, kde vysídlil 203 lidí a zasáhl tak do života 1036 lidem. Protiprávní přesun civilního obyvatelstva (okupační mocnosti) na okupované území je porušením Čtvrté Ženevské úmluvu a podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu představuje válečný zločin.

Aktuální petice

Izrael

CHTĚJÍ NÁS ZAVŘÍT ZA NAŠE NÁZORY

Jmenujeme se Farid a Issa. Jsme přátelé. Chceme ukončení výstavby izraelských osad na území Palestiny. Bez násilí. Na pokojných demonstracích se snažíme upozornit na nespravedlnost. A jejich reakce? Zastrašování a absurdní obvinění. Farid al-Atrash a Issa Amro si přejí ukončení izraelského osidlování – válečného zločinu, který má kořeny v padesátiletém okupování palestinské půdy. Na velkou část území zakázal Izrael vstup Palestincům. Židovští osadníci z Izraele se v něm můžou pohybovat volně. Farid a Issa jsou zastánci nenásilného řešení situace. Přesto čelí neustálým hrozbám a útokům ze strany izraelských vojáků a osadníků. Issa přesvědčuje mladé Palestince, aby hledali pokojné způsoby, jak čelit izraelské okupaci a diskriminačním zákonům v Hebronu, městě na Západním břehu Jordánu. Kvůli tomu ho izraelští vojáci už několikrát zatkli, zbili, zavázali mu oči a vyslýchali ho. „Izraelské okupační jednotky se na nás zaměřily, aby nás umlčely,“ říká. Farid je právník, který poukazuje na zneužívání moci jak palestinských, tak izraelských představitelů, za což je vystaven podobnému pronásledování jako Issa. V únoru 2016 se Farid a Issa zúčastnili v Hebronu pokojného protestu, který připomínal 22 let od doby, kdy Palestincům zakázali vstup do jedné z hebronských ulic, al-Shuhada. Dvě stě tisíc Palestinců je v podstatě rukojmí osmi stovek izraelských osadníků, kteří žijí v centru města. Farid a Issa teď kvůli tomuto protestu čelí absurdním obviněním, která mají zjevně sloužit k tomu, aby jim komplikovala jejich práci v oblasti lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 3322

Podepíšu