Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Článek

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

Kumi Naidoo, generální tajemník hnutí Amnesty, před započetím uzavřeného jednání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Džammú a Kašmíru okomentoval tamní situaci.

„S lidmi v oblasti Džammú a Kašmíru nesmí být zacházeno jako s figurkami v politické hře a je nutné, aby mezinárodní společenství neustále apelovalo na dodržování lidských práv v tomto regionu.“

Kumi Naidoo, generální tajemník hnutí Amnesty

Otázkou Džammú a Kašmíru se Rada bezpečnosti OSN zabývá poprvé za několik desetiletí. "Členové rady by měli mít na paměti, že jejich hlavním posláním je ochrana mezinárodního míru a bezpečnosti. Proto by měli při řešení této krize brát ohled především na ochranu lidských práv. Opatření, která přijala indická vláda vystavila obyvatele mnohdy bolesti a zbytečnému utrpení. Jakoby nestačilo to, čím si museli projít již v minulých letech. Znovu proto vyzýváme indickou vládu, aby opatření, která přijme pro řešení situace v oblastech Džammú a Kašmíru byla v souladu s mezinárodními lidskoprávními závazky a nedocházelo tak k zadržování politických odpůrců a omezování svobodu pohybu", dodává šéf lidskoprávní hnutí Amnesty.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR