Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Článek

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

Milena Buyum, aktivistka Amnesty, se vyjádřila k rozhodnutí ankarského soudu zablokovat 136 webových stránek včetně nezávislého zpravodajského webu Bianet.org: „Toto skandální rozhodnutí je nejčerstvějším přímým útokem na právo svobody projevu v Turecku a signalizuje zesílení již existující cenzury.“

„Soud v Ankaře zablokoval více než 100 webových stránek bez udání jakéhokoliv důvodu. Na seznamu je i nezávislý zpravodajský server Bianet, který byl jedním z posledních portálů informujících o omezování svobody slova v Turecku.“

Milena Buyum, aktivistka Amnesty

„Toto rozhodnutí by mělo být zrušeno. Je též nutné, aby turecké úřady přestaly útočit na nezávislá média, kterých v zemi rapidně ubývá", dodává aktivistka.

Pozadí událostí

Některé z webových adres uvedených v rozhodnutí jsou již zablokovány, například geziyisavunuyoruz.org, která informovala o soudním řízení po událostech v Gezi Parku, které začalo dne 24. června 2019. Bianet.org je jedním z posledních zpravodajských kanálů v Turecku, který podává zprávy o porušování lidských práv. Rozhodnutí přijaté 16. července blokuje přístup na celou webovou stránku. Server Bianet.org sdělil Amnesty, že se chystá odvolat. Rozhodnutí soudu je založeno na zákonu o regulaci publikací na internetu a potlačování trestných činů spáchaných prostřednictvím takové publikace (obecně známý jako internetový zákon Turecka - zákon č. 5651). Soud se odkazuje na článek 8/A, který umožňuje blokování webových stránek z důvodu ochrany práva na život, bezpečnost osob a majetku, národní bezpečnosti, veřejného pořádku, předcházení trestným činům nebo ochrany obecného zdraví na žádost příslušných ministerstev nebo prezidenta. Rozhodnutí však neposkytuje žádné zdůvodnění toho, proč vybrané weby spadají pod tato ustanovení.