Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Článek

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

UPDATE 19. 2.: Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

Podívejte se na REPORTÁŽ Horizontu ČT24.

---

Na posledním stání v listopadu 2019 požadoval státní zástupce odsouzení 6 obžalovaných a propuštění 5 z nich.

V kontextu neustálých útoků proti občanské společnosti je tohle exemplární případ, kdy čelí obránci lidských práv trestnímu vyšetřování a stíhání a jsou drženi ve vazbě nebo vězněni za svou legitimní práci v oblasti lidských práv.

Hnutí teď znovu mobilizuje své síly a usiluje o osvobození našich přítel a kolegů v Turecku.

Co se bude dít při slyšení?

Pokud nedojde k neočekávanému vývoji na poslední chvíli, bude to konečné slyšení a soud vynese rozsudek. Jak řekl prokurátor během posledního slyšení v listopadu 2019, při tomto stání se od obžalovaných a jejich právníků očekávají závěrečné řeči.

Státní zástupce požádal o odsouzení Tanera Kılıçe za „členství v teroristické organizaci“ a Idil Eserové, Özlem Dalkıranové, Günala Kurşuna, Veliho Acua a Nejata Taştana za „napomáhání teroristické organizaci, aniž by byli její členové“. Požaduje, aby soud osvobodil Nalan Erkemovou, Ilknur Üstünovou, Şeyhmuse Özbekliho, Aliho Gharaviho a Petera Steudtnera.

Důvod tohoto rozdělení viny a neviny je nejasný a rozhodně není založený na důkazech poskytnutých soudu. Naopak, názor státního zástupce je copy-paste obžaloby, jako by žádný proces neprobíhal a jednoduše opakuje všechna tvrzení a obvinění, která už ale byla vyvrácena.

Proto všem stále reálně hrozí odsouzení a uvěznění. Ať už bude rozsudek jakýkoli, je pravděpodobné, že bude podán opravný prostředek a riziko bude pokračovat, dokud nebude všech 11 obránců definitivně osvobozeno. Takový rozsudek by pravděpodobně nastal roky po rozhodnutí soudu prvního stupně.

Hlavní argumenty Amnesty

Po 2,5 letech stíhání a vyšetřování nebyly proti 11 obráncům lidských práv předloženy žádné věrohodné důkazy o jakémkoli protiprávním jednání. Neudělali nic špatného a jsou nevinní ve všech bodech obžaloby vznesených proti nim, což bylo prokázáno v průběhu devíti slyšení, včetně vlastních důkazů stíhání.

Těchto 11 aktivistů zasvětilo svůj život hájení práv druhých a jsou symbolem toho, jak můžou být lidská práva a občanská společnost nejen v Turecku v ohrožení. Těchto 11 obránců už trpělo dost. Byli nespravedlivě a nezákonně potrestáni za to, že zkrátka dělali svou životně důležitou práci v oblasti lidských práv. Všech 11 obránců musí být osvobozeno.

Přečtěte si o POZADÍ PŘÍPADU.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR