Migrační aktuality – únor 2020

  Článek

Migrace publikován 21.2.2020

Novinky z migrace

IOM: Libyjští uprchlíci by měli být navraceni bezpečnou cestou Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vyzvala mezinárodní společenství včetně Evropské unie, aby neprodleně přišlo s bezpečnou alternativou pro uprchlíky a migranty, kteří se vydávají z Libye do Evropy a častu jsou do válkou zmítané země navraceni navzdory nebezpečí, které je tam čeká. Organizace navrhuje, aby byli alespoň dopravováni do bezpečných přístavů. Odkazuje tak na situaci, kdy byly dvě stovky uprchlíků navráceny do přístavu v hlavním městě Tripolisu jen několik hodin poté, co byl intenzivně ostřelován. Od začátku roku bylo na moři pobřežní hlídkou zadrženo a dopraveno zpět nejméně 1 700 lidí. 

Více zde: https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/un-agency-calls-for-new-safe-harbour-rules-for-migrants-from-libya/ 

 a zde: https://reliefweb.int/report/libya/iom-calls-international-community-urgent-action-find-alternatives-disembarkation-libya


Narůstající útoky v Burkina Faso vysídlují až 4 000 lidí denně

Agresivní vojenské útoky na civilisty a místní úřady v Burkina Faso vedly od začátku roku k útěku z domova v průměru 4 000 lidí za den. Dle odhadů je nyní v zemi vysídlených celkem 765 000 lidí, z toho 700 000 uprchlo během posledního roku. Násilí páchané extremisty způsobilo, že se mezi komunitami, které byly dříve proslulé svou rozmanitostí a tolerancí, vytvořila hluboká propast. Nejde přitom jen o Burkina Faso, džihádisté řádí i v Mali, Nigeru či Mauritánii. „Napříč celým regionem se nachází přeživší těchto útoků či ti, co před nimi uprchli. Zoufale potřebují útočiště, jídlo, vodu a bezpečí,“ apeluje mluvčí UNHCR. 
 a zde: https://www.thenewhumanitarian.org/news-feature/2020/02/20/How-jihadists-fuelling-inter-communal-conflict-Burkina-Faso

Humanitární pomoc v Nigeru potřebují téměř tři miliony lidí, dostat ji k nim je však stále obtížnější

V Nigeru čelí suchu, podvýživě, chorobám a vysídlení téměř tři miliony lidí, z nichž polovinu tvoří děti. UNICEF volá po jejich větší podpoře a humanitární asistenci. Dle agentury situaci logicky jen zhoršují nepokoje v centrální části Sahelu, které vedly k přílivu uprchlíků, navrátilců, migrantů a vnitřně vysídlených lidí. Mnoho z nich je navíc nuceno žít v již dost ohrožených komunitách. Zvyšující se nejistota navíc významně ztěžuje podmínky neziskovým organizacím, které se k nim potřebnou pomoc snaží dostat. V oblasti Diffa dokonce došlo k incidentu, během něhož bylo při distribuci humanitární pomoci ušlapáno 20 lidí. 

 Více zde: https://news.un.org/en/story/2020/02/1057701 

 a zde: https://www.unhcr.org/news/press/2020/2/5e4bc4154/unhcr-saddened-refugee-deaths-stampede-aid-niger.html


Uprchlíci ve Skotsku mají nově právo volit

Ve skotských volbách můžou nově volit i uprchlíci a cizinci s trvalým pobytem. Návrh 20. února odhlasoval místní parlament. Skotská rada pro uprchlíky nový zákon oslavuje s tím, že „pomůže vytvořit více inkluzivní zemi, kde je s každým zacházeno rovnocenně, bez “. Právo se dotýká taktéž vězňů s rozsudkem nižším než 12 měsíců.

Více k tématu zde: https://www.holyrood.com/news/view,refugees-to-be-given-the-vote-in-scotland_15139.htm


Lékař v Jordánsku poskytuje uprchlíkům pomoc zdarma Doktor Joseph Shnoudi poskytuje na klinice Caritas v jordánském hlavním městě Ammánu bezplatnou zdravotní péči až sto uprchlíkům denně. „Snažíme se vyhovět a pomoci každému, kdo za námi přijde, bez ohledu na jeho národnost,“ říká. Mnoho uprchlíků si kvůli rostoucím poplatkům za lékařskou péči v Jordánsku návštěvu doktora totiž často nemůže dovolit. 

 Video zde: https://www.facebook.com/13204463437/videos/2653471648055731


Na řeckých ostrovech proběhla generální stávka na protest proti stavbě nových přijímacích center

Na řeckých ostrovech Lesbos, Chios a Samos byla v únoru vyhlášena generální stávka ve snaze zamezit stavbě nových přijímacích center pro žadatele o azyl. Všechny místní úřady a většina podniků byly mimo provoz. Údajně došlo i k několika potyčkám s řeckou policií, po které malé skupiny protestujících házely kameny a policisté reagovali použitím slzného plynu. „Rádi se postaráme o válečné uprchlíky, ale kriminálníci by měli ostrov opustit,“ uvedl jeden z demonstrantů na ostrově Chios. „Jsme z toho již unavení, chceme své životy zpět.“ Celkově se na Egejských ostrovech tísní přes 42 000 uprchlíků, což několikanásobně přesahuje oficiální kapacitu (5 400). Přetěžují také místní nemocnice a ostatní infrastrukturu. Řecké úřady později ustoupily a stavbu center odložily.

Více o protestech zde: https://www.france24.com/en/20200226-greek-islanders-strike-as-migrant-camp-row-intensifies

a o situaci na Egejských ostrovech zde: https://www.theguardian.com/world/2020/feb/17/greece-pauses-plans-for-new-refugee-detention-centres-on-islands


Prezident Jižního Súdánu vyzývá uprchlé občany, aby se vrátili domů

Salva Kiir, prezident Jižního Súdánu, vyzývá tamní uprchlíky – ať už ty, co prchli do sousedních států, či vnitřně vysídlené, aby se vrátili domů. Je jim přislíbena pomoc a podpora v tom, aby se znovu usadili ve svých domovských regionech. Jeho prohlášení přišlo pár dní poté, co s opozicí utvořili (kdo?) vládu národní jednoty. Občanská válka, která v zemi vypukla v roce 2013, vyhnala z domovů třetinu populace, 2,2 milionu z nich do zahraničí. Většina z nich si ale návratem do vlasti není jistá, jelikož předchozí snahy o dosažení míru v zemi vždy ztroskotaly.

Více zde: http://www.xinhuanet.com/english/2020-02/27/c_138821809.htm


Poklidného protestu u srbsko-maďarských hranic se zúčastnilo několik stovek běženců Maďarská policie od prosince zaznamenala prudký nárůst pokusů o překročení jižní hranice země. Ze Srbska se do země snaží dostat uprchlíci a migranti, které se tamní policisté často pokoušejí odradit varovnými výstřely z pistole. Na základě poklidného protestu, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí, maďarské úřady hranici dočasně zavřely. Mezi demonstranty byly rodiny s dětmi ze Sýrie, Afghánistánu, Jemenu či Iráku. Na transparentech, které drželi v rukou, stálo například „jsme uprchlíci, nikoli kriminálníci“ nebo „utíkáme před válkou, ne hladem (je to dobře přeloženo?)“. Srbské úřady je později dopravily autobusy zpět do vládou vedených přijímacích center a hranice byly znovu zpřístupněny. 

 Více si přečtěte zde: https://www.rferl.org/a/hungary-closes-serbian-border-crossing-migrants/30421672.html


Stupňující se násilí v severním Mosambiku nutí tisíce lidí k útěku Dramatický nárůst útoků ozbrojených skupin v provincii Cabo Delgado na severu Mosambiku zapříčinil útěk civilistů na všechny strany, včetně na malé ostrovy, kde schází přístřeší a čistá voda. Od října 2017, kdy násilí ve východoafrické zemi vypuklo, bylo napříč provincií vysídleno nejméně 100 000 lidí. Poslední týdny byly obzvlášť neklidné, od začátku roku bylo provedeno 28 útoků. Mnoho z postižených oblastí se navíc stále zotavuje z cyklonu Kenneth, který krajinu devastoval v dubnu loňského roku, a nedávných záplav. Uprchlíci dle svých slov často utíkají před vražděním, mučením, únosy, domy spálenými na popel a zničenou půdou. 

 Více info zde: https://www.unhcr.org/news/briefing/2020/2/5e3d2d8f4/fresh-violence-northern-mozambique-forces-thousands-flee.html


Nejvíce vnitřně vysídlených lidí je v Demokratické republice Kongo Demokratická republika Kongo má nejvíce vnitřně vysídlených obyvatel z hlediska celé Afriky. Mimo svůj domov v rámci hranic země pobývá více než 5 milionů lidí. 

 Více k tématu zde: https://www.unhcr.org/news/briefing/2020/2/5e426ebd80/unhcr-alarmed-worsening-conditions-newly-displaced-eastern-drc.html


Syrská uprchlice uspěla v Německu s vlastním cateringovým byznysem Když před osmi lety přijela do Německa, bylo pro ni zpočátku velmi obtížné se adaptovat na nový styl života a sžít se s jiným jazykem. „K vaření ale člověk mluvit nepotřebuje,“ říká kuchařka Salma Al Armarchi. Nyní se svým synem vede úspěšnou cateringovou společnost, která zaváží technologické giganty jako Facebook či Cisco nebo jim poskytuje servis a její osobité gastronomii holdují i někteří političtí lídři. 

 Její příběh k přečtení zde: https://www.unhcr.org/news/videos/2020/2/5e5663c84/syrian-refugees-bring-the-flavors-of-home-to-berlin.htm


Napětí v severozápadní Sýrii během krátké doby vyhnalo z domova na 900 000 lidí V horizontu jednoho týdne ze syrských válkou zmítaných provincií Idlíbu a Aleppa uprchlo odhadem 100 000 lidí. Kvůli probíhajícímu násilí je v tomto regionu na útěku už 900 000 lidí, kteří akutně potřebují přístřeší a pomoc. Noční teploty v tomto období navíc klesají pod bod mrazu. Lidé se tak často mačkají ve školách, mešitách, přeplněných táborech a ti, co se dovnitř již nevejdou, obtížně hledají místo v rozestavěných budovách. Děti venku bohužel často umírají zimou. „I přesto, že ostatní humanitární organizace do oblasti distribuují stany či přikrývky, situace je natolik kritická a lidí na útěku je zde tolik, že tato pomoc bude stačit jen částečně. Je urgentně potřeba více zásob,“ říká Andrej Mahecic, mluvčí UNHCR.

Více k tématu zde: https://edition.cnn.com/2020/02/17/middleeast/idlib-syria-offensive-intl/index.html    


Afgánští uprchlíci si mohou v Pákistánu nově zřídit bankovní účet Afghánec Mohamed Azeem se živí prodejem koření na tržišti v jižním Pákistánu, kam před lety uprchl z rodné země. Dříve mu vydělané peníze uschovali místní přátelé, to je však teď minulostí. Pákistánská vláda minulý rok představila nový zákon, který Afgháncům umožňuje si v zemi zřídit bankovní účet. Přístup mají také k veřejnému zdravotnictví a vzdělání. O tom, jak pro afghánské uprchlíky do budoucna získat větší mezinárodní podporu, se jednalo na únorovém dvoudenním summitu v Islámábádu. 

Více o Mohamedovi: https://www.unhcr.org/news/stories/2020/2/5e4137b81e/refugees-communities-bank-brighter-future-pakistan.html 

Více o události zde: https://www.unhcr.org/news/stories/2020/2/5e4b57e14/world-must-act-deliver-afghan-refugees-says-un-chief.html


Syrští uprchlíci tráví již devátou zimu v mrazivých libanonských horách Fotografka Paddy Dowling přináší svědectví z horské oblasti Arsal v Libanonu, kde ve stanových osadách pobývá okolo 39 000 syrských uprchlíků. V zimě zde noční teploty klesají až na -8 stupňů. Probíhající ekonomická krize v zemi uprchlíkům ztěžuje podmínky k tomu, aby si našli práci a měli jiné finanční zdroje než podporu, kterou získávají od humanitárních organizací a jejíž hodnota taktéž klesá. Mnoho z nich si nyní nemůže dovolit koupit parafín, aby zateplili své stany, a musí tak spoléhat na ad-hoc distribuce topného oleje od neziskovek. Dle zástupkyně UNHCR  blízká a střednědobá budoucnost syrských uprchlíků v Libanonu „vypadá velmi bledě“. 

 Fotoreport pro The Independent zde: https://www.independent.co.uk/news/world/syrian-refugees-winter-lebanon-mountains-a9347066.html


V Jemenu byly při náletech zasaženy dvě nemocnice, tisíce lidí nemá přístup k lékařské péči Kvůli útokům na několik zdravotnických zařízení v jemenské provincii Marib, ležící východně od hlavního města Sana'a, je bez lékařské péče na 15 000 lidí -– mnoho z nich vysídlených nedávnými boji. Během střetů byly zasaženy nemocnice Al Jafra i polní Al Saudi. Kvůli násilí, jež se vystupňovalo v Maribu a sousedních governorátech v polovině ledna, se dalo do pohybu více než 4 670 rodin. V Bruselu se setkali přední sponzoři se zástupci mezinárodních humanitárních organizaci, aby přišli s kolektivní reakcí na omezování přístupu k humanitární pomoci, kterou zde potřebuje asi 6,7 milionu lidí. 

 Více info zde: https://news.un.org/en/story/2020/02/1057101   

a zde: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51445539


O azyl v Evropské unii žádá stále více občanů Latinské Ameriky Minulý rok o azyl v členských státech Evropské unie zažádalo více než 714 000 lidí, o 13 procent více než v roce 2018. Dle údajů Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO) je tento nárůst přisuzován žadatelům ze zemí Latinské Ameriky, kteří mají do Schengenského prostoru bezvízový přístup. Nejvíce žadatelů obecně je pak z řad Syřanů, Afghánců a Venezuelanů. Počet žádostí venezuelských občanů se meziročně zdvojnásobil, bylo jich podáno více než 45 000. Třetina případů, kdy byl azyl udělen, byla na základě nějakého druhu ochrany. 

 Více info zde: https://www.easo.europa.eu/news-events/asylum-applications-eu-increase-2019


LGBT žadatelé o azyl ve Velké Británii musí tamějším úředníkům složitě vysvětlovat svou situaci Uprchlíci z LGBT menšiny čelí ve Velké Británii mnoha komplikacím, když se snaží úředníky tamějšího ministerstva vnitra přesvědčit o své sexualitě a nebezpečí stíhání, které jim hrozí, pokud budou navráceni do svých domovských zemí. Mezi lety 2015 a 2018 procento odmítnutých žádostí založených na perzekuci kvůli sexuální orientaci vzrostlo z 61 na 71 %. Ti, již žádosti vyřizují, po žadatelích často vyžadují, aby popsali svou „emočně náročnou cestu“ za pomoci „barvitých a dojemných“ příběhů. Rozhodnutí, zda azyl udělí či ne, závisí na tom, zda jejich příběh shledají autentickým a uvěřitelným. Jedna žena, která o azyl ve Spojeném království žádala, se BBC svěřila, že měla problém si traumatické zážitky vůbec vybavit a celkově mluvit o něčem, co se snažila celý svůj život tajit. 

 Více v článku BBC: https://www.bbc.com/news/stories-51636642


Rohingové v bangladéšských táborech zažívají kulturní renesanci

Rohingští uprchlíci, kteří pobývají v jednom z největších uprchlických zařízení v Bangladéši, prožívají svou malou kulturní renesanci. Za pomoci kreativity a umění vyzdvihují svá práva, dědictví a identitu.

Oživení kultury této muslimské menšiny má dle jednoho z nich nadějný, ale i „hořkosladký“ podtext, vzhledem k tomu, že byli její příslušníci donuceni k útěku a životu v exilu. Rohingští kaligrafové, muzikanti, zpěváci nebo básníci ale neklesají na mysli, udržují své tradice při životě a bojují jejich prostřednictvím za mír a vyšší solidaritu.

Článek The Independent zde: https://www.independent.co.uk/voices/rohingya-refugee-crisis-myanmar-bangladesh-camps-culture-art-music-poetry-a9341961.html

 

Zdroj: UNHCR

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...