Turecko: Odsouzení aktivistů je výsměch spravedlnosti a lidským právům

Článek

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus.

V reakci na absurdní rozsudky za členství nebo napomáhání v teroristické organizaci Fetullaha Gülena mj. pro expředsedu Amnesty boardu Tanera Kilice (6 let a tři měsíce) a exředitelku turecké sekce Amnesty Idil Eserovou (25 měsíců), napsal Andrew Gardner, výzkumník Amnesty pro Turecko, kolegům tenhle vzkaz:

Drazí přátelé,

dnešek, s odsouzením Tanera, Idil, Gunala a Ozlema, byl zdrcujícím zklamáním. Ale když se podíváme na pozitiva - nikdo z těchto čtyř nepůjde do vězení, dokud je v jednání odvolání. Sedm obránců lidských práv bylo osvobozeno.

Taner byl odsouzen k 6 letům a 3 měsícům vězení za členství v teroristické organizaci Fethullaha Gülena. Idil, Ozlem a Gunal byli odsouzeni na 25 měsíců za pomáhání teroristické organizaci Gülena.

Rozsudky jsou směšné, doufali jsme, že soud udělá všemu přítrž a zprostí viny všech 11 obránců lidských práv, obzvlášť v procesu, který postrádal jakékoli důkazy absurdních obvinění. Ale nestalo se. Soud se držel fantazií vládní mediální pomlouvačné kampaně a nepodložených obvinění státního zástupce.

Mluvil jsem s Tanerem; je zklamaný, ale nikoliv překvapený... je v pořádku a vám všem posílá pozdravy.

Co se stane teď?

Taner, Idil a další nejsou vystaveni riziku uvěznění, dokud pokračuje odvolací proces. Případ půjde k regionálnímu odvolacímu soudu, který zpravidla rozhoduje do jednoho roku. Pak to půjde na kasační soud, což znamená nejméně čtyři roky, než bude rozsudek definitivní a každá fáze znamená šanci na zproštění obžaloby! Případ Tanera čeká na vyřízení u Evropského soudu pro lidská práva, který by měl rozhodnout o případu dříve, než rozsudek nabude právní moci, s vyčerpáním všech odvolání v Turecku.

Udělali jsme, co bylo v našich silách. Naše snahy o obhajobu na všech úrovních za poslední tři roky byly tak dobré, jak mohly být. Teď jsme v situaci, kdy máme v následujících 4 nebo 5 letech milníky, abychom dosáhli zproštění obžaloby všech. Dnes jsme nedosáhli výsledku, jaký jsme chtěli, ale nakonec se tam dostaneme. Díky za veškeré vaše úsilí, nebylo marné. S vaší pomocí budeme nakonec úspěšní. Znovu to zvážíme, promluvíme si s Tanerem a ostatními a připravíme plán. Tak s námi zůstaňte i dál.

S  přáním všeho nejlepšího

Andy

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice emailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR