© Pau Barrena/AFP/Getty Images

Novinky z migrace

Aktuality srpen 2020

Pomoc a podpora Libanonu po výbuchu v Bejrútu

Masivní exploze v městském přístavu počátkem srpna způsobila nejméně 135 obětí na životech a 5 000 zraněných. Výbuch způsobil rozsáhlou destrukci a podle odhadů OSN vysídlil asi 300 000 lidí. UNHCR uvedl, že některé z vážně zasažených oblastí zahrnovaly sousedství, kde byli uprchlíci, a že Úřad obdržel nepotvrzené zprávy o několika úmrtích uprchlíků. Mnoho z jednotek v Bejrútu na jednotce intenzivní péče již mělo téměř kapacitu u pacientů s COVID-19, než výbuch vyřadil tři nemocnice z provozu a poškodil další dvě. UNHCR uvedl, že urychlí své úsilí o rozšíření nemocničních lůžek a kapacity JIP. Výbuch nastal v době, kdy byl Libanon již uprostřed těžké hospodářské krize, která tlačila mnoho Libanonců a uprchlíků hlouběji do chudoby.

Více  zde a zde

V roce 2020 povodně vyhnaly ze svých domovů přes 650 000 Somálců

Podle UNHCR bylo od konce června nuceno uprchnout ze svých domovů více než 150 000 Somálců, včetně 23 000 pouze za poslední týden kvůli prudkým záplavám v jižních oblastech země. Extrémní záplavy v letošním roce vysídlily přes 650 000 lidí po celé zemi a nejvíce postiženy byly komunity v Hirshabelle a jihozápadních státech. Mluvčí UNHCR Charlie Yaxley uvedl, že mnoho nově vysídlených rodin nyní žije v přeplněných a provizorních útulcích s malou ochranou před nepříznivým počasím. Nedostatek zabezpečení je mezitím vystavuje riziku zločinů včetně loupeží a znásilnění. Potravin je nedostatek a podvýživa dětí roste. Hygienické podmínky jsou špatné a přístup k lékařské péči je omezený.

Více zde

Výzvy k vyšetřování násilné smrti transsexuálního žadatele o azyl v Guatemale

Tělo transgenderové žadatelky o azyl bylo nalezeno 1. srpna v jejím domě v Guatemala City. Utekla před genderovým násilím a pronásledováním gangy v rodném Salvadoru a v roce 2018 požádala o azyl v Guatemale. UNHCR vyzval úřady, aby její smrt důkladně vyšetřily, a vyzvala všechny státy, aby postavily před soud osoby odpovědné za zločiny proti lidem na základě jejich pohlaví nebo sexuality. Minulý týden byli tři policisté v Salvadoru odsouzeni k 20 letům vězení za vraždu transgender ženy z roku 2019.

Více zde a zde

Pandemie COVID-19 vysídlí v oblasti Sahelu více než million lidí, předpovídá nový nástroj

Nový prognostický software vyvinutý Dánskou radou pro uprchlíky předpovídal, že pandemie koronaviru vysídlí další milion lidí z jejich domovů po celém Sahelu, protože způsobí zvýšené konflikty, nezaměstnanost a porušování lidských práv. Nástroj Foresight využívá otevřená data ze zdrojů včetně OSN a Světové banky k předpovědi nuceného vysídlení a již prokázal vysokou míru přesnosti při testování v Afghánistánu a Myanmaru, uvádí The Guardian.

Střety v súdánském Dárfúru nutí uprchlíky utíkat do Čadu

Nedávné násilí v západním Dárfúru přinutilo od konce července přinejmenším 2 500 lidí hledat bezpečí v sousedním Čadu, uvedl v úterý UNHCR. Mnoho nově příchozích uprchlíků se na začátku tohoto roku vrátilo z východního Čadu domů do Dárfúru. Více než 80 % tvoří ženy, děti a starší lidé, kteří utíkali, když propukly střety. UNHCR uvedl, že spolupracuje s úřady v Čadu a místními partnery na přemístění uprchlíků z příhraničních oblastí do uprchlického tábora Kouchaguine-Moura, a dále do vnitrozemí, ale špatné podmínky na silnicích a silné deště tento proces zpomalily.

Více zde

Řecko hlásí první případ koronaviru v ostrovním přijímacím středisku

V polovině srpna, 35letý muž žijící v přijímacím středisku Vial pro žadatele o azyl na řeckém ostrově Chios měl pozitivní test na COVID-19. Muž byl v karanténě v místní nemocnici a bylo testováno dalších 30 lidí. V centru žije přes 3 800 lidí, což je více než trojnásobek jeho oficiální kapacity. Je to první případ v jednom z přeplněných ostrovních přijímacích středisek v Řecku, která jsou od března uzamčena.

Více zde

Další pokrok v oblasti apolity ve Střední Asii, Turkmenistán prosazuje univerzální registraci od narození

Turkmenistán v červenci přijal zákon, který pomůže zajistit, aby všechny děti narozené v zemi měly své narození registrováno. Zákon o občanském stavu pomůže předcházet novým případům apolity u dětí narozených osobám bez dokladů nebo jejichž státní příslušnost není stanovena. Jedná se o poslední krok k ukončení apolity v regionu Střední Asie. V loňském roce se Kyrgyzská republika stala první zemí na světě, která ukončila všechny známé případy apolity na svém území.

Více zde a zde

Tělo žadatele o azyl, který se pokusil přeplout moře do Velké Británie, bylo nalezeno na francouzské pláži

Žadatel o azyl ze Súdánu, který zmizel na moři, byl nalezen mrtvý na francouzské pláži v Calais. Francouzští politici věří, že zmizel při pokusu překročit Lamanšský průliv na malém člunu. UNHCR a IOM opakují svou výzvu vládám v Evropě i jinde, aby zvýšily úsilí při pátrání a záchraně a bojovaly proti pašování a obchodování s lidmi.

Více zde

UNHCR mobilizuje pomoc Bejrútu po výbuchu z počátku srpna

UNHCR, agentura OSN pro uprchlíky, směruje pohotovostní pomoc těm, kteří byli nejvíce zasaženi výbuchem, při kterém zahynulo nejméně 178 lidí, bez ohledu na to, zda jsou uprchlíky nebo Libanonci. Tisíce lidí bylo zraněno při výbuchu ze 4. srpna, který také zničil nebo poškodil domovy nejméně 300 000 obyvatel. Potvrzeno je 13 obětí uprchlíků, 69 zůstává nezvěstných a mezi zraněnými bylo 224 uprchlíků.

Krize Rohingyů potřebuje trvalá řešení, uvádí UNHCR

UNHCR volá po obnovené podpoře a řešení pro vysídlené a lidi bez státní příslušnosti Rohingyské komunity v Myanmaru i mimo něj. Tři roky po posledním exodu rohingských uprchlíků, kteří uprchli z Myanmaru a hledali útočiště v Bangladéši, problémy přetrvávají a vyvíjejí se. UNHCR a vláda Bangladéše individuálně zaregistrovaly více než 860 000 rohingských uprchlíků v uprchlických osadách v Cox’s Bazar.

COVID-19 dovádí nikaragujské uprchlíky k hladu a zoufalství

Více než tři čtvrtiny nikaragujských uprchlíků a žadatelů o azyl na Kostarice hladovějí kvůli sociálně-ekonomickému dopadu pandemie COVID-19, varovala koncem srpna UNHCR, agentura OSN pro uprchlíky. Mnoho lidí má k dispozici nějaké jídlo jen jednou nebo dvakrát denně a UNHCR se obává, že by je to mohlo přimět k návratu do Nikaraguy za nepříznivých podmínek. Nejméně 81 000 Nikaragujců, kteří uprchli před porušováním lidských práv a pronásledováním požádalo o mezinárodní ochranu v sousední Kostarice. Před zasažením pandemií jedli tři procenta těchto uprchlíků pouze jednou denně nebo méně. Podle červencového hodnocení UNHCR se to nyní více než zčtyřnásobilo na 14 %. Většina nikaragujských uprchlíků a žadatelů o azyl v zemi, přesně 63 %, jich jí jen dvě jídla denně.

Více zdea zde

Další děti bez doprovodu byly přemístěny z Řecka do evropských zemí

Za poslední sprnový týden bylo 49 dětí bez doprovodu přemístěno do Francie z Řecka, kde žily v hrozných podmínkách v přeplněných přijímacích střediscích. Tyto kroky byly součástí programu dohodnutého mezi Řeckem a 12 evropskými zeměmi. Podle UNHCR bylo od dubna převezeno 207 dětí, přičemž by se nakonec mělo přestěhovat 1600 dětí.

Více zdea zde

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu