Fotbalem za uprchlíky a proti rasismu. Amnesty spouští unikátní projekt

  Článek

Migrace   Irsko publikován 10.11.2020

Fotbalový dres „Refugees Welcome“ se díky hře FIFA 2021 dostane do celého světa.

Do aktualizované videohry EA FIFA 2021 se podvedlo ve spolupráci Amnesty a irského klubu Bohemian FC zařadit unikátní fotbalový dres. Ten má ve hře ikonický obraz uprchlé rodiny se slovy „Uprchlíci vítáni“ a slavný slogan „Love football, hate racism“ - v překladu "Milovat fotbal, nenávidět rasismus". Cílem bylo zviditelnění lidí prchajících před konflikty či pronásledováním a jejich podpora. Partnerství Amnesty Irsko a klubu Bohemian FC počátkem roku 2020 zachytila média a projekt se stal virálním na sociálních sítích. Dres se díky tomu stal nejprodávanějším fotbalovým dresem v Irsku a lidé si jej objednávali z více než 40 zemí po celém světě, od Číny po Britské Panenské ostrovy.

"V době, kdy světoví lídři démonizují uprchlíky, podněcují strach a nenávist proti lidem, kteří utíkají, aby si zachránili život, je na každé komunitě, aby převzala odpovědnost a postavila se za ně." 

Colm O’Gorman, ředitel Amnesty Irsko

 

„Hráči a fotbaloví fanoušci jsou silné komunity s obrovským dosahem. Odezva na dres byla v Irsku neuvěřitelná. Doufáme, že se nyní jeho poselství rozšíří celosvětově. Antiimigrantská rétorika vede k opatřením, která mají na svědomí lidské životy, což dosvědčují tisíce utonulých migrantů a uprchlíků. Štve jednotlivá společenství proti sobě a ničí naši lidskost. Poselství „uprchlíci vítáni“ je proto přímé a silné,“ dodal O’Gorman.

Dres bude nasazen v aktualizované hře FIFIA 2021 EA Games. Tu hraje více než 45 milionů lidí, což pomůže rozšíření tohoto poselství do celého světa.

 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...