Vrcholí největší lidskoprávní akce světa Maraton psaní dopisů

Článek

Na Mezinárodní den lidských práv vrcholí každoroční kampaň hnutí Amnesty, kterou již desátým rokem pořádá i česká pobočka.

Jedná se o největší kampaň na ochranu lidských práv na světě, při které veřejnost z celého světa vyzývá vlády, aby napravily nespravedlnosti a bezpráví vůči jednotlivcům, kteří jsou v daných zemích pronásledováni, vězněni nebo mučeni. Každý prosinec lidé z celého světa píší miliony dopisů za ty, jejichž lidská práva byla porušena. Akce se postupně stala největší událostí v oblasti lidských práv na světě a již 10 let ji pořádá i česká sekce hnutí Amnesty. Maraton psaní dopisů navazuje na dopisové akce, které Amnesty organizuje již od svého vzniku v roce 1961.

„Před rokem 1989 psali příznivci Amnesty ze zahraničí dopisy za nespravedlivě pronásledované v Československu. Za Jiřinu Šiklovou, Václava Malého, Annu Šabatovou, Petra Uhla, Danu Němcovou nebo Václava Havla a stovky dalších. Když jsme žili v totalitním režimu, tak tehdy pomáhali příznivci Amnesty z celého světa nám. Dnes žijeme v demokratické zemi a myslíme si, že je na čase to světu tak trochu vrátit a pomoci těm, kteří to potřebují dnes. Každoročně se k nám připojují tisíce Čechů a Češek. Budeme proto moc rádi, když se veřejnost zapojí i letos. Ideálně přes web www.maratonpsanidopisu.cz,“ říká koordinátorka Maratonu psaní dopisů Žaneta Sladká.

Václav Havel při slavnostním zahajování jedné z kampaní Amnesty v roce 2011. "Jsem přesvědčený, že nebýt podpory Amnesty, byl bych ve vězení mnohem déle," uvedl tehdy. © Amnesty International

Až 3 roky vězení za duhový průvod

Mezi letošními případy je například žena z Kolumbie, které za ochranu amazonského pralesa vyhrožují smrtí; mladý muž z Myanmaru, jehož za parodování a kritiku armády odsoudili k 6 letům vězení nebo žena ze Saúdské Arábie, která dva roky čeká na soud jen za své nenásilné aktivity na podporu práv žen.

Posledním letošním případem jsou studenti z Turecka, kteří během svých studií hájili práva gayů, leseb, bisexuálů a trans lidí. Pořádali ve škole debaty, průvody a další akce. Na pozadí rostoucí turecké homofobie a ohrožování svobod se k nim přidávalo stále více studentů. V květnu 2019 ovšem univerzita duhový průvod nepovolila. Studenti místo něj uspořádali pokojný „protest vsedě.“ Vedení univerzity na ně ale zavolalo policii, která pepřovým sprejem, slzným plynem a gumovými projektily shromáždění rozehnala a zadržela 23 studentů a jednoho akademika. Nyní čelí trestnímu stíhání a hrozí jim až 3 roky vězení. Zastat se jich a napsat dopis na jejich podporu můžete zde.

Melike a Özgür, studenti biologie z Technické univerzity v Ankaře. Od roku 2011 pořádali v kampusu školy průvod na podporu LGBTI+ lidí. Až do loňska – to je policie násilně rozehnala slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Teď jim hrozí až 3 roky vězení. © Amnesty International

„V loňském roce se nám v Česku podařilo odeslat 17 357 dopisů, které byly doručeny úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným lidem a jejich blízkým. Zapojilo se tisíce Čechů a Češek v 76 městech. I letos v době pandemie COVIDu-19 může pomoci každý, protože napsat dopis lze z pohodlí a bezpečí domova,“ říká Žaneta Sladká z Amnesty.

Když dopisy zachraňují životy

Výsledky z předchozích let dokazují, že psaní dopisů opravdu přináší změny pro jednotlivce, na jejichž případy je v rámci Maratonu psaní dopisů upozorněno. Celkově se až u 40 % případů, na kterých lidskoprávní hnutí Amnesty pracuje, podaří prosadit zásadní změnu. Jedná se například o propuštění uvězněného, zastavení mučení, získání přístupu ke zdravotní péči, povolení rodinných návštěv nebo právníka. Dochází ale i k systémovým a legislativním změnám jako jsou změny zákonů, které ovlivní celou společnost. Kromě vyvíjení tlaku skrze dopisy úřadům, vládám, politikům a dalším mocným je také možné napsat přímo nespravedlivě vězněným či pronásledovaným a jejich rodinám, což jim dodává obrovskou emoční podporu a povzbuzení.

Nigerijský mladík Moses Akatugba byl v patnácti letech po nespravedlivém nařknutí z krádeže tří mobilních telefonů zatčen a odsouzen k trestu smrti. V roce 2019 byl osvobozen poté, co se za něj statisíce příznivců Amnesty rozhodlo v rámci Maratonu psaní dopisů postavit.

Moses Akatugba původně odsouzený k trestu smrti a propuštěný po mezinárodním tlaku skrze Maraton psaní dopisů © Miikka Pirinen / Amnesty Finland

Pomoci může každý

„Na podporu jednoho či více lidí, za které v rámci letošního Maratonu psaní dopisů Amnesty bojujeme, může napsat a odeslat dopis každý, protože to jde velmi jednoduše a to i s ohledem na současnou epidemiologickou situaci. Ideální je to v pohodlí a bezpečí domova. Stačí jít na stránky www.maratonpsanidopisu.cz a zaregistrovat se. Následně se člověk dozví všechny pokyny a dostane přístup ke všem potřebným materiálům. Pak už jen stačí dopis napsat a odeslat,“ dodává Žaneta Sladká.

Aktuální petice

Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu