Vrcholí největší lidskoprávní akce světa Maraton psaní dopisů

Článek

Na Mezinárodní den lidských práv vrcholí každoroční kampaň hnutí Amnesty, kterou již desátým rokem pořádá i česká pobočka.

Jedná se o největší kampaň na ochranu lidských práv na světě, při které veřejnost z celého světa vyzývá vlády, aby napravily nespravedlnosti a bezpráví vůči jednotlivcům, kteří jsou v daných zemích pronásledováni, vězněni nebo mučeni. Každý prosinec lidé z celého světa píší miliony dopisů za ty, jejichž lidská práva byla porušena. Akce se postupně stala největší událostí v oblasti lidských práv na světě a již 10 let ji pořádá i česká sekce hnutí Amnesty. Maraton psaní dopisů navazuje na dopisové akce, které Amnesty organizuje již od svého vzniku v roce 1961.

„Před rokem 1989 psali příznivci Amnesty ze zahraničí dopisy za nespravedlivě pronásledované v Československu. Za Jiřinu Šiklovou, Václava Malého, Annu Šabatovou, Petra Uhla, Danu Němcovou nebo Václava Havla a stovky dalších. Když jsme žili v totalitním režimu, tak tehdy pomáhali příznivci Amnesty z celého světa nám. Dnes žijeme v demokratické zemi a myslíme si, že je na čase to světu tak trochu vrátit a pomoci těm, kteří to potřebují dnes. Každoročně se k nám připojují tisíce Čechů a Češek. Budeme proto moc rádi, když se veřejnost zapojí i letos. Ideálně přes web www.maratonpsanidopisu.cz,“ říká koordinátorka Maratonu psaní dopisů Žaneta Sladká.

Václav Havel při slavnostním zahajování jedné z kampaní Amnesty v roce 2011. "Jsem přesvědčený, že nebýt podpory Amnesty, byl bych ve vězení mnohem déle," uvedl tehdy.

Až 3 roky vězení za duhový průvod

Mezi letošními případy je například žena z Kolumbie, které za ochranu amazonského pralesa vyhrožují smrtí; mladý muž z Myanmaru, jehož za parodování a kritiku armády odsoudili k 6 letům vězení nebo žena ze Saúdské Arábie, která dva roky čeká na soud jen za své nenásilné aktivity na podporu práv žen.

Posledním letošním případem jsou studenti z Turecka, kteří během svých studií hájili práva gayů, leseb, bisexuálů a trans lidí. Pořádali ve škole debaty, průvody a další akce. Na pozadí rostoucí turecké homofobie a ohrožování svobod se k nim přidávalo stále více studentů. V květnu 2019 ovšem univerzita duhový průvod nepovolila. Studenti místo něj uspořádali pokojný „protest vsedě.“ Vedení univerzity na ně ale zavolalo policii, která pepřovým sprejem, slzným plynem a gumovými projektily shromáždění rozehnala a zadržela 23 studentů a jednoho akademika. Nyní čelí trestnímu stíhání a hrozí jim až 3 roky vězení. Zastat se jich a napsat dopis na jejich podporu můžete zde.

Melike a Özgür, studenti biologie z Technické univerzity v Ankaře. Od roku 2011 pořádali v kampusu školy průvod na podporu LGBTI+ lidí. Až do loňska – to je policie násilně rozehnala slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Teď jim hrozí až 3 roky vězení.

„V loňském roce se nám v Česku podařilo odeslat 17 357 dopisů, které byly doručeny úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným lidem a jejich blízkým. Zapojilo se tisíce Čechů a Češek v 76 městech. I letos v době pandemie COVIDu-19 může pomoci každý, protože napsat dopis lze z pohodlí a bezpečí domova,“ říká Žaneta Sladká z Amnesty.

Když dopisy zachraňují životy

Výsledky z předchozích let dokazují, že psaní dopisů opravdu přináší změny pro jednotlivce, na jejichž případy je v rámci Maratonu psaní dopisů upozorněno. Celkově se až u 40 % případů, na kterých lidskoprávní hnutí Amnesty pracuje, podaří prosadit zásadní změnu. Jedná se například o propuštění uvězněného, zastavení mučení, získání přístupu ke zdravotní péči, povolení rodinných návštěv nebo právníka. Dochází ale i k systémovým a legislativním změnám jako jsou změny zákonů, které ovlivní celou společnost. Kromě vyvíjení tlaku skrze dopisy úřadům, vládám, politikům a dalším mocným je také možné napsat přímo nespravedlivě vězněným či pronásledovaným a jejich rodinám, což jim dodává obrovskou emoční podporu a povzbuzení.

Nigerijský mladík Moses Akatugba byl v patnácti letech po nespravedlivém nařknutí z krádeže tří mobilních telefonů zatčen a odsouzen k trestu smrti. V roce 2019 byl osvobozen poté, co se za něj statisíce příznivců Amnesty rozhodlo v rámci Maratonu psaní dopisů postavit.

Moses Akatugba původně odsouzený k trestu smrti a propuštěný po mezinárodním tlaku skrze Maraton psaní dopisů

„Čekal jsem na trest smrti, protože policie tvrdila, že jsem ukradl tři mobily,” říká Moses a dodává: „Ale teď jsem volný. Díky lidem jako jste vy, kteří psali dopisy, aby mě podpořili. Byl jsem osm let ve vězení. Propustili mě až po 800 000 dopisech od příznivců Amnesty z celého světa. Ty dopisy mi dodávaly naději. Dnes jsem naživu právě díky nim, takže i vaše dopisy mohou zachránit život.”

Pomoci může každý

„Na podporu jednoho či více lidí, za které v rámci letošního Maratonu psaní dopisů Amnesty bojujeme, může napsat a odeslat dopis každý, protože to jde velmi jednoduše a to i s ohledem na současnou epidemiologickou situaci. Ideální je to v pohodlí a bezpečí domova. Stačí jít na stránky www.maratonpsanidopisu.cz a zaregistrovat se. Následně se člověk dozví všechny pokyny a dostane přístup ke všem potřebným materiálům. Pak už jen stačí dopis napsat a odeslat,“ dodává Žaneta Sladká.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR