© Sergio Ortiz Borbolla / Amnesty International

Novinky z migrace

Aktuality listopad 2020

Násilí v syrském Idlíbu eskaluje

Při ostřelování syrského opozičního guvernorátu Idlíb zahynulo počátkem listopadu osm osob, včetně čtyř dětí a dvou místních humanitárních pracovníků. V prohlášení odsoudil Mark Cutts, zástupce regionálního humanitárního koordinátora OSN pro krizi v Sýrii, zabíjení a uvedl, že eskalace násilí „zhoršuje již tak zoufalou situaci v Idlíbu“, kde je již více než polovina populace vnitřně vysídlena.

Více zde a zde

Několik tisíc osob uprchlo před povolebními nepokoji ze země Pobřeží slonoviny

Po prezidentských volbách vypukly počátkem listopadu na Pobřeží slonoviny násilné střety, při kterých bylo údajně zabito nejméně tucet lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Tisíce lidí uprchlo před násilím do sousední Libérie, Ghany a Toga. UNHCR uvedl, že většinou se jednalo o ženy a děti ze západních a jihozápadních regionů země. Největší počet lidí dorazil do Libérie, kde pobývají s místními komunitami. UNHCR spolupracuje s místními úřady na registraci nově příchozích a zajištění jídla.

Vraky čtyř lodí u libyjského pobřeží zanechaly za tři dny více než 110 mrtvých

Během tří dnů si v centrálním Středomoří čtyři vraky lodí vyžádaly 114 životů. Přičemž po ztroskotání lodi u pobřeží Al Khums východně od Tripolisu se utopilo nejméně 74 lidí. Libyjská pobřežní hlídka a rybáři přivezli na břeh asi 47 přeživších. O několik hodin později pomohl libyjský Červený půlměsíc a místní nevládní organizace třem ženám, které jako jediné přežily další ztroskotání lodi, při kterém zemřelo 20 lidí u pobřeží Surmanu v Libyi. Organizace Open Arms je v současné době jedinou záchrannou organizací působící ve Středozemním moři. UNHCR a IOM opakovaně vyzývají k posílení pátracích a záchranných kapacit, aby mohly rychleji reagovat na tísňové volání a pomáhat těm, kteří se na moři ocitnou v nouzi.

Více zde a zde a zde

Tisíce osob uprchlo do Súdánu při eskalaci konfliktu v etiopském Tigraji

Po více než týdnu bojů, který započal počátkem listopadu mezi etiopskými federálními silami a regionálními bezpečnostními silami Tigray, UNHCR uvedl, že střety již přiměly uprchnout do Súdánu více než 11 000 lidí (polovina listopadu 2020). Agentura varovala, že boje v Tigraji se přibližují uprchlickému táboru Shimbelba, kde žije 6500 eritrejských uprchlíků, kterým nyní hrozí opětovné vysídlení. OSN jedná s oběma stranami konfliktu o otevření humanitárních koridorů, řekla agentuře Reuters Ann Encontre, zástupkyně UNHCR v Etiopii.

Více zde a zde

Brutální útoky v severním Mosambiku zhoršují humanitární krizi

Po útoku na několik vesnic od počátku listopadu uprchly tisíce lidí z okresu Muidumbe v provincii Cabo Delgado na severu Mosambiku. Podle zpráv v médiích militantní skupina vyzbrojená mačetami zabila v jedné vesnici až 20 chlapců a mužů a unesla několik žen a dětí. Generální tajemník OSN vyzval orgány v Mosambiku, aby zprávy prošetřili a dopadli případné pachatele. Nedávné násilí je součástí vzrůstajícího povstání v severním Mosambiku, které podle UNHCR vysídlilo nejméně 355 000 lidí.

Obnovení evakuačních tranzitů žadatelů o azyl z Libye do Rwandy

Celkem 79 žadatelů o azyl bylo v listopadu převezeno z Libye do Rwandy. Jednalo se o první takový evakuační let za téměř poslední rok kvůli uzavření hranic souvisejících s pandemií COVID-19. Skupina zahrnovala muže, ženy a děti z Eritreje, Súdánu a Somálska. UNHCR uvedl, že vítá obnovení evakuačních letů osob zadržovaných v příšerných a nelidských podmínkách v Libyi, ale je zapotřebí, aby se na tomto procesu podílelo více zemí, a aby také další státy nabídly místa pro nejzranitelnější uprchlíky.

Střední Ameriku sužuje další hurikán, tentokrát je to Jóta

V polovině listopadu přišlo více než 40 lidí o život a stovky dalších jsou stále nezvěstných poté, co nejsilnější atlantický hurikán roku, Jóta, prošel několika středoamerickými státy, které se ještě před dvěma týdny zotavovaly z hurikánu Eta. Stovky tisíc lidí bylo nuceno se přesunout do provizorních ubytování. Agentura Reuters uvádí, že letošní bezprecedentní sezóna hurikánů způsobí potíže v regionu a zvýší počet nuceně vysídlených lidí.

Více zde a zde a zde

Počet uprchlíků přesídlených do bezpečných zemí je během roku 2020 nejnižší za poslední dekádu

Podle UNHCR by počet uprchlíků přesídlených do bezpečných zemí měl být v tomto roce nejnižší za téměř dvě desetiletí. V období od ledna do září 2020 bylo přesídleno pouze 15 425 uprchlíků, ve srovnání s více než 50 000 lidmi během stejného období za rok 2019. Svůj vliv na tom měla také pandemie COVID-19. Agentura vyzývá státy, aby do konce roku znovu zahájily programy a přesídlily co možná nejvíce uprchlíků.

Více zde a zde

Kvůli konfliktu v Tigraji bylo již více než 43 000 etiopských uprchlíků nuceno uprchnout do Súdánu

Od začátku bojů v severní etiopské oblasti Tigraj uprchlo do sousedního Súdánu více než 43 000 osob, uvedl UNHCR. Agentura pomohla přemístit téměř 10 000 z nich do tábora Um Rakuba, nacházejícího se 70 kilometrů od hranic. Uvnitř Etiopie rostou obavy o civilisty zasažené konfliktem, zejména o 500 000 lidí žijících v Mekele, regionální hlavní město Tigraje. UNHCR také vyjádřil znepokojení nad přibližně 96 000 eritrejskými uprchlíky, kterým se každým dnem ztenčují zásoby. Etiopská vláda uvedla, že „přístupová cesta k humanitární pomoci“ bude otevřena pod vedením ministerstva míru v zemi, neposkytla však žádné další podrobnosti.

Více zde a zde a zde

Francie prošetří policejní operaci, při které měla policie údajně použít nepřiměřenou sílu vůči migrantům a žadatelům o azyl v Paříži

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmain uvedl, že zahajuje vyšetřování zpráv, že francouzská policie použila nepřiměřenou sílu při vyklízení náměstí, kde si migranti a žadatelé o azyl postavili stany na protest proti jejich nejistým životním podmínkám. Existují videa, na kterých francouzští policisté používají proti lidem při vyhánění ze stanů obušky. Darmain popsal snímky jako „šokující“ a řekl, že důstojníci, kteří se chovali nepřijatelně, budou vedeni k odpovědnosti.

Více zde a zde

Na Kanárských ostrovech eskaluje napětí ohledně ubytování žadatelů o azyl

Více než 19 000 žadatelů o azyl, kteří z pobřeží západní Afriky přijíždějí na Kanárské ostrovy, se na ně dostalo na palubě lodí nebo bylo v roce 2020 zachráněno přímo na moři. Agentura AP informuje o rostoucí neshodě mezi místními orgány a španělskou vládou o tom, kde tyto osoby ubytovat. Starosta města Mogán, nejvíce postiženého města na ostrově, vyzval k přemístění téměř 3 500 migrantů z 10 místních hotelů do konce roku. Španělský státní tajemník pro migraci označil tyto hotely za adekvátní přechodné řešení. Tisíce nově příchozích osob nachází přístřeší ve stanech.

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu