© Mustafa Hassona/Anadolu Agency via Getty Images)

Spirála násilí na Blízkém východě musí být zastavena

  Zprávy

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 12.5.2021

Izraelské síly a palestinské ozbrojené skupiny v Gaze nesmí opakovat porušování mezinárodního humanitárního práva, které vedlo k zabíjení a mrzačení civilistů a ničení domovů i infrastruktury v předchozí spirále bojů.

Od 10. května vystřelily palestinské ozbrojené skupiny více než 1 500 raket namířených do civilních oblastí ve středním Izraeli a městech blízko hranic s Gazou, což vedlo k zabití a zranění civilistů. Izraelské síly provedly nálety vedoucí k zabíjení a zranění civilistů v Gaze. Rovněž poškodily nebo zničily nejméně dvě obytné budovy s desítkami palestinských rodin a jednu kancelářskou budovu v Gaze, a to cílenými útoky, které lze označit za kolektivnímu trestání palestinského obyvatelstva. Při násilí bylo zabito nejméně 53 lidí, včetně 14 dětí, v Gaze a sedm lidí v Izraeli.

"Zintenzivnění ozbrojených nepřátelských akcí mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze vyvolává obavy z dalšího nárůstu krveprolití civilistů a ničení domovů i infrastruktury v nadcházejících dnech." Všechny strany v konfliktu mají absolutní povinnost chránit civilisty. Musí pamatovat na to, že před Mezinárodním trestním soudem probíhá aktivní vyšetřování, a nesmí spoléhat na beztrestnost."

Saleh Higazi, zástupce ředitele Amnesty International pro Střední východ a severní Afriku

 

"Tato eskalace připomíná děsivé nepřátelské akce z let 2008, 2012 a 2014, kdy civilisté nesli hlavní část utrpení, včetně masivního množství úmrtí a ničením v Gaze, která je od roku 2007 pod nezákonnou blokádou ve výši kolektivních trestů. Izraelské síly i palestinské ozbrojené skupiny páchaly beztrestně válečné zločiny a další porušování lidských práv. Izrael nese zodpovědnost za řadu nezákonných útoků v Gaze, zabíjení i zranění civilistů, včetně válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Palestinské ozbrojené skupiny se také beztrestně dopustily porušení mezinárodního humanitárního práva,“ dodal Higazi s tím, že Amnesty důsledně odsuzuje nerozlišující palbu palestinských ozbrojených skupin.

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3894 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...