© Michelle Ding on Unsplash

Už 10 000 lidí vyzvalo české zákonodárce k redefinici znásilnění

  Úspěch

Připojte se k úsilí za lepší ochranu obětí znásilnění, k boření nebezpečných mýtů o znásilnění i k boji za prosazení nové definice znásilnění v zákoně.

"Pokud někdo nesouhlasí se sexem, je to znásilnění. Opravdu je to takto přímočaré. Zastaralé zákony, rozšířené mýty i stereotypy a nepochopení významu souhlasu však vedou k tomu, že přestože ke znásilnění dochází poměrně často, nahlášen a trestán je jen zlomek případů," říká ke kampani Chce to souhlas její koordinátorka Irena Hůlová.

"Naším dlouhodobým cílem je snížit počet znásilnění a bořit mýty, které se se znásilněním pojí. Chceme žít ve společnosti, kde nedochází k vysokým počtům znásilnění a každý plně chápe sexuální souhlas. Jedním z důležitých kroků je změnit právní definici znásilnění - tak, aby byla založena na souhlasu. V České republice je totiž znásilnění definováno donucením či zneužitím bezbrannosti. To ale vůbec nezahrnuje případy, kdy byla oběť paralyzována strachem a fyzicky se nebránila," dodává Hůlová s tím, že on-line petici během pár měsíců podepsalo už více než 10 000 lidí. 

Co znamená souhlas? Proč usilujeme o změnu trestněprávní definice znásilnění? Budeme potřebovat k sexu podepsanou smlouvu? Podívejte se na záznam livestreamu s Irenou Hůlovou, manažerkou kampaně Chce to souhlas:

 

Více o kampani najdete na www.amnesty.cz/chcetosouhlas

Aktuální petice

  Česká republika

Řekněte českým zákonodárcům: Sex bez souhlasu je znásilnění

V České republice je policii každoročně ohlášeno přibližně 600 případů znásilnění. Případy znásilnění, které se dostanou k policii, však představují jen velmi malou výseč skutečného počtu znásilnění.

 

Aktuální počet podpisů: 24173 Náš cíl: 30000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...