© Amnesty International, Jaromír 99

Když se výtvarní umělci postaví za správnou věc. To je Art for Amnesty

  Článek

  Česká republika publikován 25.6.2021

Projekt Art for Amnesty podporuje boj za svobodu a lidská práva s pomocí umění. A v propojení s umělci pomáhá.

Jak projekt funguje? Umělci a umělkyně darují svá díla lidskoprávnímu hnutí Amnesty. Amnesty je pak prodá dárcům a dárkyním. Výtěžek jde na boj za svobodu a lidská práva. "Sami umělci se rozhodli darovat svou práci pro dobrou věc, darovat je Amnesty. Snaží se tak o pomoc společnosti a poukázat na významné problémy dneška," říká koordinátorka Art for Amnesty Radka Ivančová.

Spolupracujeme s řadou předních českých umělců a umělkyň. Krištof Kintera, Petr Sís, Richard Kočí, Čestmír Suška, Pasta Oner, Alžběta Jungrová, Tomáš Císařovský, Jaromír 99, Tomski a Polanski, Petr Písařík nebo Marie Šeborová. Ale spolupracujeme i s mladými nadějnými umělci a umělkyněmi, kteří mají prozatím méně zvučná jména, ale je jen otázka času, než budou jejich skvělá díla ve společnosti rezonovat," dodává Radka Ivančová.

© Amnesty International, Michal Cimala

Dílo limitované série od sochaře, malíře, designéra, šperkaře a hudebníka Michala Cimaly, který je spoluzakladatelem Trafačky i Trafo Gallery a pro jeho tvorbu je charakteristická široká škála výrazových prostředků. Dílo lze pořídit zde.

 

"Nejenže lidé vybírají z opravdu mistrovských děl, ale také pomáhají Amnesty v boji proti bezpráví. Řada lidí navíc výtvarná díla pořizuje také jako investiční komoditu. Kupříkladu Krištof Kintera, se kterým spolupracujeme, je nejprodávanějším mladším umělcem na českých aukcích. Za posledních deset let sběratelé koupili 150 jeho děl. Další z umělců, Pasta Oner, obsazuje ve stejném žebříčku třetí příčku," doplňuje motivace kupců Radka Ivančová. 

 

© Amnesty International, Jaromír 99

Limitovaná série VÁCLAV HAVEL ♥ 80 ♥ od Jaromíra 99 k příležitosti nedožitých 80. narozenin bývalého prezidenta a politického vězně Václava Havla. Dílo můžete pořídit zde.

 

Amnesty International je organizace, která se snaží o dodržování lidských práv po celém světě. Je založená na principech univerzality lidských práv, na pravidlech mezinárodní solidarity a na spolehlivém výzkumu. Je nezávislá na vládách, politických stranách, ekonomických subjektech, náboženstvích či ideologiích všeho druhu. Fungovat může jen díky příspěvkům svých dárců a dárkyň.

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...