Dobrá zpráva: tresty smrti pro pět saúdských aktivistů zrušeny!

  Článek

publikován 30.4.2021

Saúdští aktivisté se již nenachází v bezprostředním ohrožení života. Specializovaný trestní soud zrušil jejich rozsudky trestu smrti a rozhodl o mírnějších trestech.

Saúdští aktivisté Israa al-Ghomgham, Ahmed al-Matrood, Ali Ouwaisher, Mousa al-Hashim, Khalid al-Ghanim a Mujtaba al-Muzainwere byli předvedeni před Specializovaný trestní soud. Amnesty se podařilo získat dokumenty, které naznačují, že byli obžalováni kvůli účasti na protestech proti politické a ekonomické marginalizaci šíitské komunity. Aktivisté údajně porušili saúdské zákony, jelikož pořídili záběry z protestů, které dále sdíleli prostřednictvím sociálních sítí. Saúdské úřady navíc zjistily, že obžalovaní vycestovali do Íránu za školením o organizaci nepokojů a povstání. Mujtaba al-Muzainwerovi byl za užívání svého práva na svobodné vyjadřování a shromažďování udělen trest v podobě 20 let ve vězení, zatímco zbylých pět účastníků protestů bylo odsouzeno k popravě.

 

V současné době se aktivisté nenachází v bezprostředním ohrožení života. Rozsah trestů byl pro každého z nich individuálně upraven, čelí teď 8 až 17 letům vězení. Prokuratura však stále může podat odvolání k jejich rozsudkům a tresty zpřísnit.

 

Trest smrti představuje formu krutého, nelidského a ponižujícího zacházení. Amnesty International takovému jednání oponuje ve všech případech, nicméně, Saúdská Arábie patří mezi země, kde je trest smrti častým prostředkem potrestání. Během let 1985 až 2016 bylo popraveno více než 2000 osob.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2239 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...