Melike a Özgür si na rozhodnutí soudu počkají do října

Článek

Turecko publikován 26.7.2021

Dne 16.7. proběhlo další slyšení v případu tureckých studentů Melike a Özgüra. O výši trestu prozatím nebylo rozhodnuto, další slyšení, pravděpodobně finální, by mělo proběhnout 8. října 2021.

Na posledním slyšení státní zástupce pouze vydal konečné stanovisko k případu. Obhajoba si vyžádala více času na zpracování závěrečného prohlášení.

Státní zástupce požadoval zproštění obžaloby pro šest obžalovaných s odůvodněním, že jejich účast na pochodu hrdosti nelze prokázat. Pro třináct obžalovaných (mezi nimi jsou i Melike a Özgür) státní zástupce požadoval, aby byli uznáni vinnými z neuposlechnutí příkazu ukončit protest. Jeden student navíc čelí obvinění z urážky policisty.

V případě uznání viny by obžalovaným hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. Proti takovému rozsudku by se samozřejmě odvolali – nejprve by měli možnost odvolat se krajskému odvolacímu soudu, poté případně ke kasačnímu soudu – což by mohlo trvat několik měsíců nebo dokonce let.