© Brielle French, Unsplash

Amnesty na Prague Pride: Zeď solidarity s Maďarskem, Živá knihovna i Live AMNESTYcast

Zprávy

LGBTI   Česká republika publikován 24.7.2021

Amnesty tradičně obohatí doprovodný program LGBTI+ festivalu Prague Pride, který dnes startuje.

Amnesty dlouhodobě podporuje práva LGBTI+ komunity a současně upozorňuje na konkrétní lidskoprávní problémy, kterým příslušníci této komunity čelí v různých koutech světa. Jedním z míst, kde se situace dramaticky zhoršuje, je i Maďarsko. Postavení “duhové” komunity je v důsledku mnoha kroků vlády Viktora Orbána rok od roku horší. Posledním zásahem je zákon, který zakazuje zobrazování jiné než heterosexuální orientace mezi lidmi mladšími 18 let - například na školách, ve vzdělávacích programech, ale i filmech nebo dokumentech.

"Připravili jsme proto čtyřmetrovou duhovou stěnu solidarity, na níž budou lidé moci napsat vzkaz přímo pro maďarskou LGBTI+ komunitu a vyjádřit jim tak solidaritu. Návštěvníci budou také moct připojit svůj podpis pod petici apelující na českou vládu, aby se veřejně a jasně postavila za obranu lidských práv a principů právního státu v Maďarsku i celé EU," říká Žaneta Sladká z Amnesty.

Zeď solidarity bude stát u stánku Amnesty na Střeleckém ostrově v Praze od čtvrtka do soboty (5. - 7. srpna 2021), facebooková událost zde. Pro všechny, kteří nemohou dorazit osobně je připravena online varianta solidární zdi.

Kromě psaní solidárních vzkazů pořádá Amnesty během festivalu tradičně i Živou knihovnu. Už jste někdy mluvili s transgender osobou, autistkou, osobou bez domova, nebo někým, kdo v dětství zažil sexuální zneužívání? Využijte jedinečnou příležitost vyslechnout jejich životní příběhy. Přijďte v pátek 6. srpna od 17.00 do 20.00 do cípu Střeleckého ostrova v Praze (budeme pod kaštany, místo bude označené žlutou páskou).

Na samotný závěr festivalu – budeme v neděli 8. srpna součástí programu Queer Podcast Day. Přímo na místě proběhne natáčení epizody našeho AMNESTYcastu na téma Jak se žije trans* lidem v ČR? Začínáme po 15. hodině v Pride House (Kasárna Karlín) a vy můžete být u toho.

Aktuální petice

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

Aktuální počet podpisů: 3243 Náš cíl: 3500

Podepíšu