Prohledávat obsah

nalezeno 92 výsledků:

Článek publikován 12.4.2021

Stav lidských práv na Turecku v roce 2020

Justice ignorovala záruky na spravedlivý i řádný proces a pokračovala v uplatňování široce definovaných "protiteroristických" zákonů k potrestání činů chráněných mezinárodními normami o lidských právech. Někteří členové soudních a právnických profesí byli za legitimní výkon svých profesních povinností podrobeni sankcím. Soudní obtěžování jednotlivců, jako jsou novináři, politici, aktivisté, uživatelé sociálních médií a obránci lidských práv, za jejich skutečný nebo domnělý nesouhlas s režimem, pokračovalo. Čtyři obránci lidských práv, včetně Tanera Kılıçe, byli bez důkazů odsouzeni v soudním procesu. Navzdory osvobozujícímu rozsudku a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) o jeho propuštění, zůstal Osman Kavala ve vězení. Někteří vládní představitelé, včetně prezidenta Erdoğana, schválili změny namířené proti LGBTI+ osobám. Vládnoucí strana hrozila odstoupením od Istanbulské úmluvy. Změny zavedené v souvislosti s pandemií COVIDu-19 zamezily předčasné propuštění těch, kteří byli nespravedlivě odsouzeni podle "protiteroristických" zákonů a byli zadrženi ve vyšetřovací vazbě. Důvěryhodné zprávy plné důkazů o mučení i dalším špatném zacházení nadále přicházely.

Článek publikován 18.3.2021

Duha nad Japonskem. Soud se zastal stejnopohlavních párů, nemožnost uzavírat manželství je protiústavní

Japonský soud ve středu 17. března označil za protiústavní, že stejnopohlavní páry nemohou v zemi uzavírat manželství. Soud uvedl, že to odporuje rovnosti osob před zákonem. Gay a lesbické páry tak dosáhly prvního symbolického vítězství k cestě za manželstvím.

Úspěch   Úspěch publikován 2.3.2021

Skvělá zpráva: Elžbieta, Anna a Joana jsou nevinné!

Polský soud zrušil obvinění proti třem aktivistkám a obránkyním lidských práv Elžbietě Podlešné, Anně a Joaně.

Článek publikován 25.2.2021

Až 2 roky vězení za duhovou svatozář? Amnesty burcuje veřejnost do on-line akce

V Polsku vrcholí proces s trojicí žen, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií a přidělanou svatozáří v barvách duhy. Všechny tři jsou nyní obviněny z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení. Příští úterý (2. března) vynese okresní soud v Płocku finální rozsudek.

Článek publikován 19.1.2021

V Polsku začal soudní proces s Elžbětou Podlešnou

Ve středu 13. ledna začal u okresního soudu v Płocku soudní proces s aktivistkami, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií s duhovou svatozáří.

Případ publikován 1.1.2021

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu začal v Polsku sledovaný proces s Elžbietou Podlešnou a dalšími dvěma aktivistkami, Annou a Joanou, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií a svatozáří v barvách duhy. Všechny tři jsou obviněny z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení.

Článek publikován 17.12.2020

Další útok na LGBTI+ komunitu v Maďarsku, homofobní zákon prošel

Úterní hlasování v maďarském parlamentu vzalo LGBTI+ lidem právo na adopci.

Art For Amnesty - obrazy k prodeji

Díky za upozornění...