© 2017 SOPA Images

Rusko: Rozsudek označující LGBTI+ lidi za „extremistické“ bude mít katastrofální důsledky

  Článek

LGBTI   Rusko publikován 5.12.2023

Ruský nejvyšší soud označil „mezinárodní veřejné LGBT hnutí” za „extremistické“ a fakticky zakázal jakoukoli veřejnou činnost související s LGBTI+.

Hrozí, že rozhodnutí soudu povede také k plošnému zákazu LGBTI+ organizací, což bude mít dalekosáhlé důsledky v porušení práva na svobodu sdružování, projevu a pokojného shromažďování, jakož i práva nebýt diskriminován.

„Toto hanebné a absurdní rozhodnutí představuje novou frontu v kampani ruských úřadů proti komunitě LGBTI+. Dotkne se bezpočtu lidí a jeho důsledky nebudou jiné než katastrofální,“

- Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a Střední Asii


Amnesty vyzývá ruské úřady, aby toto rozhodnutí okamžitě změnily. Mezinárodní společenství musí vyjádřit solidaritu ruským LGBTI+ lidem, požadovat ukončení těchto represivních opatření a chránit zásady rovnosti, svobody a spravedlnosti pro všechny.

„Není pochyb o tom, že rozsudek povede k pronásledování LGBTI+ aktivistů a zničí desítky let jejich odvážné a obětavé práce. Zároveň hrozí, že bude podněcovat a legitimizovat zcela novou úroveň násilí vůči LGBTI+ osobám v celém Rusku,“ popsala Marie Struthers.

Tresty za jakékoliv spojení s LGBTI+ 

Rozhodnutí ruského Nejvyššího soudu uznává za „extremistické“ blíže neurčené „mezinárodní veřejné LGBT hnutí“. Toto slovní spojení, které používá ruské ministerstvo spravedlnosti, záměrně míří proti jakémukoli aktivismu na obranu lidských práv LGBTI+ osob, nebo dokonce proti jakémukoli veřejnému spojení s LGBTI+ lidmi. 

Označení za „extremistické“ s sebou nese závažné právní důsledky pro každého, kdo se podílí na jakýchkoliv aktivitách souvisejících s LGBTI+, nebo má dokonce známé či je jinak spojen LGBTI+ osobami. Jim samotným může hrozit až pět let odnětí svobody a jejich podporovatelům až deset let.

Nařčení z „extremismu“ také znamená zákaz používání symbolů LGBTI+. Jejich vystavování může vést k tzv. správnímu zatčení až na 15 dní a pokud se stane opakovaně, mohou být dotyční odsouzeni až ke čtyřem rokům odnětí svobody.

Osobám, jež čelí vyšetřování nebo trestnímu stíhání za účast na „extremistických“ aktivitách, jsou obvykle zablokovány bankovní účty a hrozí jim represe v zaměstnání i osobním životě, včetně zákazu kandidovat ve volbách na všech úrovních.

Aktuální petice

  Rusko

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 2454 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...