© 2020 SOPA Images

Dobrá zpráva: Běloruský punker propuštěn z vazby!

  Článek

publikován 17.5.2021

Běloruský punkový hudebník Ihar Bantsar byl propuštěn z vazby, kde byl držen pouze kvůli svému uplatňování svého práva na svobodu projevu a shromažďování.

Bantsar byl zadržen dne 20. října 2020 v Hrodo na západě Běloruska poté, co během protestu tancoval před policejními auty velmi spoře oděný. Přestože jeho počínání bylo naprosto poklidně a představovalo legitimní uplatnění jeho práva na svobodu projevu a práva pokojného shromažďování, byl obviněn z chuligánství a skončil ve vazbě.

 

Hudebník zahájil 3. března 2021 hladovku na protest proti jeho dlouhodobému zadržování na základě vykonstruovaných trestních obvinění. Během hladovky se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Navíc mu byla odepřena lékařská pomoc. Amnesty International však naléhala na běloruské úřady, aby Bantsarovi zajistily přístup ke zdravotní péči. Amnesty zároveň požadovala jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění.

 

Dne 19. března 2021 byl Ihar Bantsar odsouzen k jednomu a půl roku omezení svobody v otevřeném nápravném zařízení. Byl ale propuštěn a je na svobodě, kde čeká na výsledek odvolání. Případ Ihara Bantsara dále sledujeme.

 

 

Bělorusko prochází bezprecedentní krizí porušování lidských práv. Po napadení výsledků prezidentských voleb, které proběhly 9. srpna 2020, se desítky tisíc pokojně protestujících lidí staly terčem opresivního režimu. Místní lidskoprávní obránci uvádějí, že alespoň 290 lidí je vězněno nebo proti nim byla vznesena smyšlená trestní obvinění pouze na základě uplatnění jejich práva na svobodu projevu a klidného shromažďování. Mezi nimi jsou bývalí prezidentští kandidáti a členové jejich týmů, stejně tak jako nezávislí novináři, občanští aktivisté a lidskoprávní obránci. Jsou drženi v nepříznivých podmínkách, zbaveni přístupu ke zdravotní péči a byl jim odepřen veškerý kontakt s rodinou. Navzdory odsouzení hrubého zacházení ze strany místních i mezinárodních organizací, Bělorusko nevykazuje žádné známky o ukončení nezákonného jednání, kterého se dopouští na svých občanech.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2255 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...