AKIN CELIKTAS

Skvělá zpráva: Turečtí studenti zproštěni viny!

Článek

Turecko publikován 12.10.2021

Po dvou letech soudních řízení kvůli účasti na Pride pochodu byli turečtí studenti Melike a Özgür zproštěni viny. V rámci kampaně Maraton psaní dopisů podpořilo studenty Technické univerzity Blízkého východu přes 445 000 lidí.

Trestní soud v Ankaře 8. října 2021 zprostil viny všech osmnáct studentů a jednoho akademika, kteří byli stíháni za účast na univerzitním Pride pochodu z května 2019.

Massimo Moratti, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu, k vítanému rozsudku uvedl: "Před více než dvěma lety policie při pokojném Pride pochodu v Ankaře použila pepřový sprej, plastové projektily a slzný plyn. Jeho účastníci byli násilně rozehnáni a následně nespravedlivě obviněni a vláčeni po soudech. Dnešní rozsudek je vítězstvím spravedlnosti, nicméně k této vleklé právní bitvě nemělo nikdy dojít“.

Od roku 2011 se v kampusu školy Pride pochody konaly bez jakýchkoliv omezení. Až do května 2019, kdy ho univerzita nepovolila, studenti tak místo pochodu uspořádali pokojný „protest vsedě.“ Vedení univerzity na ně však zavolalo policii, která shromáždění násilně rozehnala a zadržela 23 studentů včetně jednoho akademika. Většinu z nich později obvinila a hrozily jim až tři roky vězení.