AKIN CELIKTAS

Skvělá zpráva: Turečtí studenti zproštěni viny!

  Článek

  Turecko publikován 6.10.2021

Po dvou letech soudních řízení kvůli účasti na Pride pochodu byli turečtí studenti Melike a Özgür zproštěni viny. V rámci kampaně Maraton psaní dopisů podpořilo studenty Technické univerzity Blízkého východu přes 445 000 lidí.

 

Trestní soud v Ankaře 8. října 2021 zprostil viny všech osmnáct studentů a jednoho akademika, kteří byli stíháni za účast na univerzitním Pride pochodu z května 2019.

 

Massimo Moratti, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu, k vítanému rozsudku uvedl: "Před více než dvěma lety policie při pokojném Pride pochodu v Ankaře použila pepřový sprej, plastové projektily a slzný plyn. Jeho účastníci byli násilně rozehnáni a následně nespravedlivě obviněni a vláčeni po soudech. Dnešní rozsudek je vítězstvím spravedlnosti, nicméně k této vleklé právní bitvě nemělo nikdy dojít“.

 

Od roku 2011 se v kampusu školy Pride pochody konaly bez jakýchkoliv omezení. Až do května 2019, kdy ho univerzita nepovolila, studenti tak místo pochodu uspořádali pokojný „protest vsedě.“ Vedení univerzity na ně však zavolalo policii, která shromáždění násilně rozehnala a zadržela 23 studentů včetně jednoho akademika. Většinu z nich později obvinila a hrozily jim až tři roky vězení.

Aktuální petice

  Turecko

TURECKO: Zastavte násilné deportace syrských uprchlíků

V rozporu s mezinárodním i místním právem deportují poslední měsíce turecké úřady syrské uprchlíky zpět do Sýrie, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv. Uprchlíkům, kterým již skončila platnost jejich tureckých identifikačních dokladů, nejsou doklady prodlužovány, přestože je to podle tureckého práva možné. Turecko musí všechny deportace zastavit a umožnit uprchlíkům obnovování jejich dokladů.

 

Aktuální počet podpisů: 1547 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...