© Amnesty International

Od Picassa až ke Kinterovi a Císařovskému. Prodejní výstava Art for Amnesty je tu

  Zprávy

  Česká republika publikován 22.11.2021

Každoroční prodejní výstava pořádaná organizací Amnesty International letos potrvá pět dní, od středy 24. 11. do neděle 28. 11. Veřejná vernisáž i s umělci proběhne ve středu 24. 11. od 19.00 v galerii NoD v Dlouhé ulici v Praze.

Projekt Art for Amnesty i jeho každoroční podzimní prodejní výstava stojí na principu, kdy umělci a umělkyně darují svá díla lidskoprávnímu hnutí Amnesty. To je pak prodá zájemcům a výtěžek jde na boj za svobodu a lidská práva. 

Už sám Pablo Picasso, vášnivý zastánce lidských práv, vytvořil v roce 1961 speciálně pro Amnesty International dílo s názvem Holubička a vězeň. V jeho šlépějích teď pokračují i současní umělci po celém světě. V České republice Amnesty spolupracuje s řadou předních umělců a umělkyň. Tomáš Císařovský, Pasta Oner, Krištof Kintera, Maxim, Lix One, Jaromír 99, Alžběta Jungrová, Čestmír Suška, Petr Sís, Jitka Hilská nebo Marie Šeborová. Tito umělci spolu s řadou dalších se rozhodli propůjčit své jméno i talent Amnesty a darovat svá díla na pomoc boje za svobodu a základní lidská práva.

"Kupci mají na výběr z opravdu jedinečných děl, zároveň jejich koupí podporují dobrou věc a v neposlední řadě se díla od našich významných umělců dají považovat za výhodnou investiční příležitost. Kupříkladu Tomáš Císařovský patří mezi nejznámější české autory, Krištof Kintera je nejprodávanějším mladším umělcem na českých aukcích a Pasta Oner obsazuje ve stejném žebříčku třetí příčku," říká koordinátorka projektu Andrea Houšková.

"K Amnesty a k lidským právům vůbec mám hluboce zakořeněný vztah. Moji rodiče byli signatáři Charty 77 a já od těch dob moc dobře vím, jak je nesmírně důležité zastávat se nespravedlivě pronásledovaných."


Tomáš Císařovský, umělec podporující projekt Art for Amnesty


V roce 2020 se prodejní výstava musela obejít bez fyzické přítomnosti návštěvníků, probíhala pouze online. Letos se tak vrací její tradiční formát. “Esencí projektu Art for Amnesty i jeho každoroční podzimní prodejní výstavy je společný boj proti bezpráví, který společně vedou čeští umělci ve spolupráci s Amnesty. V dnešní nejisté době to řada umělců nemá vůbec jednoduché a o to víc jim proto patří naše obrovské díky," říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

Katalog výstavy se všemi uměleckými kousky si můžete prohlédnout zde. 


Prodejní výstava obrazů Art for Amnesty

24. 11. - 28. 11. 2021

Galerie NoD, Dlouhá ulice 33, Praha 1

Vernisáž 24. 11. 2021 od 19:00




Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...