© Alexandra Bertels

Místo 32 let vězení byl propuštěn. Amnesty a šťastné konce příběhů v roce 2021

  Úspěch

I v roce 2021 měla Amnesty po celém světě pořádně napilno. Měnili jsme zákony, osvobozovali vězně a urputně se rvali za to, aby nespravedlivě pronásledovaní nekončili v celách a na popravištích, ale v objetí svých blízkých. Přinášíme šest příběhů, které letos došly ke šťastnému konci i díky našemu přispění.

Propuštění pronásledovaných lékařů

Zdravotníci jsou nepopiratelní hrdinové posledních dvou let. Pro pomoc ostatním riskovali své vlastní mentální i fyzické zdraví ve větší intenzitě, než kdy zažili a jejich péče zachránila stovky tisíc pacientů před smrtí po onemocnění COVID-19. Aby toho na ně nebylo málo, v mnoha zemích bylo zdravotníkům z „vyšších pater“ vyhrožováno. Kvůli katastrofické situaci s ochrannými materiály pro lékaře a ošetřující pracovníky zemřelo více než 3000 zdravotníků. Náš report z července 2020 pomohl odhalit systematické vyhrožování a zastrašování zaměstnanců nemocnic, kteří se o děsivých podmínkách rozhodli promluvit do médií. Zubař Ahmad al-Daydoumy a lékař Ibrahim Badawi byli egyptskou vládou uvězněni už v roce 2020 kvůli vykonstruovaným obviněním ze „šíření nepravdivých zpráv“ a „terorismus“. Po zveřejnění situace se mnohé vlády octly pod globálním drobnohledem a od trestání „neposlušných lékařů“ upustila i vláda v Egyptě, která oba muže v zimě 2021 propustila na svobodu. 

 

Původně měl strávit 32 let vězení za obranu lidských práv, teď je volný

Lidskoprávní aktivity ho málem stály život. Germain Rukuki byl v červnu 2017 burundskou vládou zadržen a za svůj poklidný boj proti porušování lidských práv byl ve zmanipulovaném procesu odsouzen ke 32 letům vězení. Do vězení nastoupil pár týdnů před termínem porodu své ženy. Za jeho propuštění při loňském Maratonu psaní dopisů usilovala více než 400 000 sympatizantů Amnesty a Germain je díky tomu od léta na svobodě. Může si tak poprvé pochovat své nejmladší dítě. 


Obnovení vyšetřování dvojnásobné vraždy v JAR

Kamarádky Popi Qwabe (24) a Bongeka Phungula (28) se v květnu 2017 vydaly v Sowetu (JAR) na drink. Cestou za zábavou byly přepadeny a zastřeleny. Vraha se dodnes nepodařilo najít a co hůře, vyšetřování bylo jihoafrickou policií velmi rychle uzavřeno. A tak Amnesty musela jednat. Sepsali jsme petici za nalezení spravedlnosti a obnovení vyšetřování dvojnásobné vraždy. Po sesbírání více než 341 tisíc podpisů se vyšetřování opět dalo do pohybu. Rodiny a blízcí obou žen tak mají po čtyřech letech naději, že vrah Popi a Bongeky bude nalezen a spravedlivě odsouzen za to, že vzal předčasně životy dvěma mladým ženám. 


Svoboda pro Omara z Guineji 

Dlouhé měsíce jsme usilovali o propuštění Omara Sylly, aktivisty z Guineji, který se odvážně postavil prezidentu Alpha Condemu a jeho ohlášenému třetímu volebnímu období. Situace připomínající prezidentskou "nesmrtelnost" Vladimira Putina skončila pro Omara odsouzením k 11 měsícům vězení. Po puči a svržení Condeho se Omar konečně dostal na svobodu, stejně jako mnoho dalších guinejských aktivistů. 


Turečtí studenti zproštěni viny 

Turecký duhový LGBTI+ průvod v roce 2019 se pro několik studentů proměnil v noční můru. Poklidný dav se po zásahu policie ocitl pod palbou gumových projektilů, pepřového spreje a slzného plynu. A to nebylo vše. 18 tureckých studentů a jeden profesor byli následně zatčeni. Jejich propuštění formou dopisů spolu s Amnesty požadovalo více než 445 tisíc lidí a turecký soud letos studenty i spolu s profesorem zprostil viny. 

 


Konec trestu smrti v Sierra Leone 

Amnesty dlouhé roky aktivně bojuje za zrušení trestu smrti po celém světě. Nyní si můžeme konečně připsat další úspěch, tentokrát ze Sierra Leone. Tamní parlament v červenci uzákonil jeho konec. Zrušení platí na všechny zločiny a už začal proces zmírňování všech nevyřízených rozsudků smrti. Sierra Leone tak nyní patří k více než dvěma desítkám subsaharských afrických států, které trest smrti zakazují.

Další naše úspěchy za rok 2021 najdete zde. (EN)


Těchto šest příběhů mělo šťastný konec a jen díky společné podpoře dárců může Amnesty i nadále bojovat za to, aby to takto dopadalo u největšího množství těch, kteří kvůli své odvaze bojovat za lidská práva končí pronásledováni represivními režimy, před zmanipulovanými soudy nebo mučeni v celách. Drtivá většina darů, z kterých Amnesty už 60 let funguje, pochází z pravidelných měsíčních drobných příspěvků běžných občanů. Přidáte se do boje s námi i vy, prosím?


Ano, jdu do toho. Začnu darovat.

Aktuální petice

  Turecko

TURECKO: Zastavte násilné deportace syrských uprchlíků

V rozporu s mezinárodním i místním právem deportují poslední měsíce turecké úřady syrské uprchlíky zpět do Sýrie, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv. Uprchlíkům, kterým již skončila platnost jejich tureckých identifikačních dokladů, nejsou doklady prodlužovány, přestože je to podle tureckého práva možné. Turecko musí všechny deportace zastavit a umožnit uprchlíkům obnovování jejich dokladů.

 

Aktuální počet podpisů: 1547 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...