© Lukáš Havlena

Souhlas je sexy. Rok od startu kampaně jsme uspořádali happening před Sněmovnou

  Zprávy

U příležitosti ročního výročí od startu kampaně Chce to souhlas jsme v úterý 15. února svolali happening před Poslaneckou sněmovnou.

Cílem happeningu hnutí Amnesty a spolku Konsent na Malostranském náměstí nedaleko Poslanecké sněmovny bylo politikům a političkám připomenout, že sex bez souhlasu je znásilnění a že jeho současná definice nestačí. Každý, kdo přišel, včetně politiků a političek, zjistil - jak snadné je dát se sexem souhlas. Na místě jsme také rozdávali materiály s informacemi, jak se lze zasadit o nápravu definice znásilnění. 


© Petr Zewlak



„Téma nápravy definice znásilnění v minulém roce dost rezonovalo jak na půdě parlamentu, tak ve veřejné diskuzi. Jsme velice rádi, že za tak krátkou dobu existence naší kampaně už většina politických stran vyjádřila podporu pro nápravu definice znásilnění. Nyní je však nezbytné, aby politici a političky přetavili své sliby do konkrétních činů. Doufáme, že nově ustanovený podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí bude jedním z klíčových aktérů pro představení nové definice znásilnění,“ říká Irena Hůlová z české Amnesty. 


Trestní zákoník v České republice nedefinuje znásilnění souhlasem, ale donucením či zneužitím bezbrannosti. Taková definice není dostatečná, jelikož nezahrnuje velkou část případů, ve kterých přímo nedošlo k fyzickému násilí. Definici znásilnění založenou na souhlasu má v současnosti již 13 evropských států. 


© Lukáš Havlena




„Souhlas se týká každého z nás a každý by měl vědět, jak ho poznat. Znásilnění zažije každá desátá žena v ČR a každý třicátý muž. Tyto statistiky ukazují, že s nekonsenzuálním pohlavním stykem má zkušenost obrovské množství lidí a je to problém, před kterým nemohou politici dále zavírat oči. Pokud opravdu chceme žít ve společnosti, která netoleruje sexuální násilí, tak je důležité, abychom se všichni zasadili o změnu. Zveme veřejnost, aby se přišla podívat na náš happening a dozvěděla se, jak snadné je dát a poznat souhlas a také jak je možné podpořit naši kampaň,“ dodává Johanna Nejedlová ze spolku Konsent. 


Podle odborných výzkumů je v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění. Policii je však každoročně ohlášeno jen okolo 600 případů. Přestože se u nás v průměru stane 34 znásilnění denně, polici je ohlášeno jen jedno až dvě z nich. Znásilnění je jeden z nejzávažnějších a nejvíce zraňujících trestných činů. Často má dlouhodobé negativní zdravotní i společenské dopady. Zasahuje nejen oběť, ale i její okolí. S traumatem se velká část obětí vyrovnává dlouhou dobu, část dokonce celoživotně. K dlouhodobým následkům dochází až u 90 % obětí. Podle britského průzkumu se jedná o zločin, kterého se ženy obávají více než kteréhokoli jiného.



Více informací o kampani Chce to souhlas najdete zde. 

 

Aktuální počet podpisů: 24170 Náš cíl: 30000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

  • Poslanecká Sněmovna a Senát Parlamentu České republiky

Požadujeme

  • Změnit trestněprávní definici trestného činu znásilnění v souladu s mezinárodními závazky ČR tak, aby pohlavní styk bez souhlasu jedné ze stran byl považován za trestný čin znásilnění.

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...