© 2021 Agencia Press South

Lidská práva vyhrála. Kolumbie schválila dekriminalizaci potratů

  Článek

Ústavní soud v Kolumbii odsouhlasil koncem února dekriminalizaci potratů v prvních 24 týdnech těhotenství. Podle Amnesty se jedná o obrovský úspěch. Upozorňuje však, že boje za další dekriminalizaci nekončí.

Rozhodnutí kolumbijského Ústavního soudu o dekriminalizaci potratů v prvních 24 týdnech těhotenství je obrovská výhra pro lidská práva. „Nikdo by nikdy neměl být stíhaný za podstoupení potratu ani v pokročilejších fázích těhotenství. Je proto zásadní, abychom pokračovali v boji za plně přístupné, bezpečné a legální potraty za všech podmínek. A to jak v Kolumbii, tak dalších státech,“ upozornila ředitelka pro Ameriku v Amnesty International Erika Guevara-Rosas.

Potraty loni legalizovala také Argentina a Mexiko. Proto se současné rozhodnutí Kolumbie jeví jako příklad nezastavitelného pokroku v Latinské Americe i Karibiku. „Nepřestaneme bojovat, dokud nebudou sexuální a reprodukční práva všech žen, dívek a dalších, kteří mohou rodit uznána a dodržována po celém kontinentu,“ dodala Guevara-Rosas.

Upřesnila, že od nynějška budou muset kolumbijské úřady místo uvalování trestů uznávat autonomii Kolumbijců a Kolumbijek nad jejich vlastními těly a životními plány. „Rozhodnutí oslavujeme jako historickou výhru pro ženská hnutí v Kolumbii, která za uznání svých práv bojují už dekády. Ony a oni jsou totiž jediní, kteří by měli rozhodovat o svých tělech,“ uvedla Guevara-Rosas.

Většina potratů v Kolumbii je ilegální

Ústavní soud odsouhlasil dekriminalizaci potratů v poměru hlasů 5:4. Po uplynutí 24 týdnů těhotenství pak bude potrat nadále legální pouze v případě, že bude těhotná osoba ohrožená na zdraví nebo životě. Potrat bude umožněný také v případě odhalení život ohrožujícího znetvoření plodu. Povolený bude rovněž v situacích, kdy je těhotenství výsledkem znásilnění, incestu nebo neodsouhlaseného umělého oplodnění.

Právo na potrat je přitom v Kolumbii definováno jako fundamentální právo v Dekretu C-355 vydaného tamním Ústavním soudem. Přesto zůstává nadále nerovné a omezené. Podle odhadů se v zemi ročně uskuteční okolo 400 400 potratů. Legálně jich je přitom podstupováno méně než 10 procent. Nejvíce potratů pak lékaři provádí ve velkých městech.

Legální potrat přitom není jen mnohem bezpečnější než ten ilegální, je rovněž o dost levnější. Navíc je přístupný ve vyspělých institucích a za použití technik doporučených Světovou zdravotnickou organizací. Kriminalizace potratů navíc prohlubuje nerovnosti mezi ženami. Většina z těch, které se k ilegálnímu potratu uchýlí, totiž žije v odlehlých oblastech. Nejméně třetina z nich má navíc zkušenost s domácím nebo sexuálním násilím či napadením. Kriminalizace potratů navíc vytvořila strach a stigma u tamních zdravotníků. Ti se proto poskytování operací začali vyhýbat. Těhotenství se báli ukončit ze strachu z případných sociálních nebo zákonných následků, kterým by mohli čelit.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...