UNHCR / Lana Slezic /GlobalAware

Afghánistán: Tálibán dívkám stále odpírá právo na vzdělání

Článek

Vzdělávání   Afghánistán publikován 5.4.2022

Poprvé po sedmi měsících se pro afghánské dívky měly 23. března znovu otevřít dveře středních škol. Během čekání na hodinu však přišla z tálibánského vedení zpráva, že pro dívky zůstávají školy zavřené, a to do té doby, než jejich školní uniformy nebudou odpovídat afghánským zvykům, kultuře a právu šaría. Všechny tyto dívky musely školu neprodleně opustit.

Tálibán se při tom od převzetí moci v Afghánistánu před sedmi měsíci několikrát zavázal, že právo dívek na vzdělání bude respektovat. Dle slov studentek je znovuzavření škol traumatizující. Odpírání školní docházky bude mít negativní dopad nejen na samotné dívky, ale také na sociální a hospodářskou obnovu země.

Od 23. března uspořádali afghánští obyvatelé, studenti a aktivisté za práva žen v Kábulu, Nangarharu a Badachšánu několik protestů, na kterých požadovali, aby Tálibán okamžitě otevřel střední školy pro dívky. V sobotu vyšlo v Kábulu do ulic několik mladých žen. Na ověřených videozáznamech, k nimž Amnesty získala přístup, bylo vidět, jak aktivistky varují, že toto povede ke ztrátě talentu školaček a že jejich izolace bude mít za následek traumata a zkaženou budoucnost.

Dle slov Yamini Mishraové, ředitelky Amnesty International pro jižní Asii, je odvolávání se na afghánské zvyky a právo šaría známým trikem, jímž Tálibán ospravedlňuje upírání práv dívkám a ženám. "Tálibán musí bezodkladně umožnit dívkám všech věkových kategorií navštěvovat školu a přestat používat cynické záminky k prosazování své diskriminační agendy." dodává.

Aktuální petice

Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

Aktuální počet podpisů: 1355 Náš cíl: 5000

Podepíšu