© Ester Šebestová

"Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili". Odhalili jsme v centru Prahy nezvyklou výstavu

  Článek

Organizace Amnesty International a spolek Konsent ve čtvrtek 28. dubna nedaleko Václavského náměstí v Praze společně odhalily výstavu s názvem Co jsme měli na sobě, než nás znásilnili.

Instalace pracuje s příběhy skutečných obětí znásilnění a boří rozšířený a častý předsudek, že oběť může být za znásilnění ”spoluzodpovědná”. Dále také připomíná, že nejčastějším pachatelem znásilnění není neznámý pachatel, 90% obětí a přeživších totiž uvádí, že pachatele znají.

“Více než polovina obyvatel ČR si myslí, že oběť může být za znásilnění spoluzodpovědná. Například vyzývavým oblečením, opilostí nebo výskytem na opuštěném místě. Podle statistik se však většina znásilnění vůbec neděje pozdě v noci po diskotéce v odlehlé části parku a s neznámým pachatelem. Naše výstava chce připomenout, že znásilnění nejčastěji páchá člověk, kterého oběť dobře zná - kamarád, partner, spolužák, kolega, manžel nebo jiný příbuzný a proto na oblečení nezáleží. Obracení viny z pachatele na oběť ničemu nepomáhá a pouze prohlubuje utrpení přeživších. Vina za znásilnění je za všech okolností na straně pachatele,“ říká Irena Hůlová z české Amnesty. 


Podle odborných výzkumů je v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění, což v průměru znamená 34 znásilnění denně. Policii je však každoročně ohlášeno jen okolo 5% případů. „Ve společnosti panuje představa, že nejčastěji během znásilnění dochází k bití a že teče velké množství krve. Ve skutečnosti je znásilnění mnohem méně nápadné a často se děje tam, kde naopak očekáváme, že budeme v bezpečí, tedy například doma,“ dodává Hůlová. 


Trestní zákoník v České republice nedefinuje znásilnění absencí souhlasu, ale donucením či zneužitím bezbrannosti. Taková definice není podle organizací i mezinárodních standardů dostatečná, protože nezahrnuje velkou část případů, ve kterých přímo nedošlo k fyzickému násilí. Podle statistik 70% obětí znásilnění tzv. zamrzne a z důvodu velkého šoku, stresu a strachu se nemůže bránit. Definici znásilnění založenou na souhlasu má v současnosti již 13 evropských států. 


© Ester Šebestová



„Znásilnění zažije každá desátá žena v ČR a každý třicátý muž. Tyto statistiky ukazují, že s nekonsenzuálním pohlavním stykem má zkušenost obrovské množství lidí. Pokud opravdu chceme žít ve společnosti, která netoleruje sexuální násilí, tak je důležité, abychom všichni usilovali o změnu,” říká Johanna Nejedlová ze spolku Konsent a připomíná on-line petici požadující nápravu definice, která má již více než 14 000 podpisů.

“Zveme proto veřejnost, aby se přišla podívat na naši výstavu ve Štěpánské 36. Před loňskými parlamentními volbami nám pět politických stran slíbilo, že se o nápravu nedostatečné definice znásilnění zasadí. Apelujeme tedy na politiky a političky, aby proměnili svá slova v činy,“ doplňuje Nejedlová.


Většina oblečení prezentovaná na výstavě byla vybrána na základě konkrétního popisu skutečných obětí a přeživších znásilnění (ženy i muži). Některé kusy jsou dokonce přesně ty, které měla daná oběť před znásilněním na sobě. Znásilnění je jeden z nejzávažnějších a nejvíce zraňujících trestných činů. Často má dlouhodobé negativní zdravotní i společenské dopady. Zasahuje nejen oběť, ale i její okolí. S traumatem se velká část obětí vyrovnává velmi dlouhou dobu, velká část dokonce celoživotně. K dlouhodobým následkům dochází až u 90% obětí. Podle britského průzkumu se jedná o zločin, kterého se ženy obávají více než kteréhokoli jiného.


Výstava je přístupná přímo z ulice na adrese Štěpánská 36, nedaleko Václavského náměstí v Praze. K vidění bude do 5. května 2022. Výlohu k instalaci výstavy poskytl club a restaurace Swim, který sídlí na stejné adrese.


Aktuální petice

  Česká republika

Řekněte českým zákonodárcům: Sex bez souhlasu je znásilnění

V České republice je policii každoročně ohlášeno přibližně 600 případů znásilnění. Případy znásilnění, které se dostanou k policii, však představují jen velmi malou výseč skutečného počtu znásilnění.

 

Aktuální počet podpisů: 24173 Náš cíl: 30000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...