© Amnesty International

ESLP: Turecko porušilo Kılıçova práva

Článek

ESLP uvedl, že Turecko porušilo Evropskou úmluvu o lidských právech, když na Kılıçe uvalilo vyšetřovací vazbu, a rovněž porušilo jeho svobodu projevu.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Turecko několikrát porušilo mezinárodní právo, když v roce 2017 zatklo Tanera Kiliçe, bývalého předsedu turecké pobočky Amnesty International, a tvrdilo, že je napojen na síť vedenou duchovním představitelem obviněným z přípravy neúspěšného pokusu o puč.

ESLP uvedl, že Turecko porušilo Evropskou úmluvu o lidských právech, když na Kilice uvalilo vyšetřovací vazbu, a rovněž porušilo jeho svobodu projevu. V návaznosti na toto rozhodnutí Amnesty International znovu vyzvala turecké orgány, aby propustily nespravedlivě zadržovaného Tanera Kılıçe, jemuž v případě potvrzení rozsudku hrozí další dva a půl roku vězení.

Aktuální petice

Turecko

Okamžitě propusťte šéfa pobočky Amnesty International Turecko

Taner Kiliç, šéf pobočky Amnesty International Turecko, byl 6. června zadržen spolu s dalšími 22 právníky a je bez jakýchkoliv důvěryhodných a přípustných důkazů podezírán z toho, že patří k hnutí Fethullaha Gülena, kterého viní turecké orgány za pokus o puč.

Aktuální počet podpisů: 2136 Náš cíl: 3000

Podepíšu