@ ELOI Ministries

Ugandskému pastorovi žádajícímu o azyl v USA hrozila podruhé deportace, ale podařilo se ji zvrátit

  Článek

Migrace   Spojené státy publikován 1.12.2022

Pastor Steven Tendo je uprchlík z Ugandy a žadatel o azyl v USA. V minulosti se podařilo dosáhnout zvrácení jeho deportace a propuštění z vazby. V listopadu 2022 mu deportace hrozila podruhé, díky rychlé akci se jí ale podařilo zabránit.

Steven Tendo je 35letý pastor, který v roce 2018 utekl z Ugandy před mučením a dalším špatným zacházením do USA, kde zažádal o azyl. Americké úřady ho umístily do vazby v zadržovacím středisku, kde zůstal až do února 2021. Během této doby se značně zhoršil jeho zdravotní stav – nebyla mu umožněna adekvátní léčba cukrovky, oslepl na jedno oko a byl vystaven prostředí, kde úřady selhaly v zajištění opatření proti covidu-19. 

Díky úspěšné kampani Amnesty International a dalších podporovatelů byl v únoru ze zadržovacího střediska propuštěn na podmínku. Během čekání na soudní rozhodnutí o jeho azylu se pastor Steven stal důležitým členem své komunity. Aby se uživil, měl najednou několik zaměstnání, včetně práce s mladými bezdomovci a pomáhání mládeži s překonáním závislosti na drogách. 

Status azylanta byl pastorovi Stevenovi v roce 2022 zamítnut, a tak v listopadu už podruhé čelil bezprostřední deportaci. Rychlá reakce jeho podporovatelů ale znovu dokázala jeho deportaci zabránit. Pastor Steven vyjádřil své poděkování: „Mnohokrát děkuji za podporu a lásku vás všech, prosím předejte celé Amnesty International moje srdečné díky a vděk.“

Případ pastora Stevena zatím nebyl uzavřen, v tuto chvíli mu ale nehrozí žádné nebezpečí. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...