© Getty Images

Úspěch v Tunisku: rozsudek vojenského soudu nad právníkem byl zrušen

  Článek

Prominentní právník z Tuniska Abderrazak Kilani byl stíhán kvůli slovní potyčce s policisty, kteří mu zabraňovali setkat se s klientem. Vojenský soud ho odsoudil k měsíci ve vězení, odvolací soud ale rozsudek zrušil, protože vojenský soud nemá jurisdikci nad civilisty.

Abderrazak Kilani je prominení tuniský právník a bývalý předseda tuniské advokátní komory.  Dne 2. ledna 2022 mu bezpečnostní složky zabránily ve výkonu práce, když mu nedovolili setkat se s klientem, bývalým ministrem spravedlnosti Noureddinem Bhirim, zadrženým ve vazbě. Kvůli slovní potyčce s policií byl Abderrazak následně zatčen a obviněn z účasti na shromáždění narušující veřejný pořádek, urážky státního zaměstnance a zabraňování policii ve výkonu práce. Navzdory tomu, že je civilista, s ním zahájil proces vojenský soud, což je porušením mezinárodního práva. V květnu byl Abderrazak odsouzen k měsíci ve vězení. Jeho případ se stal symbolem procesů s civilisty vedených vojenskými soudy, jejichž počet narůstá od převzetí moci prezidenta Kaise Saieda. 

Dne 11. listopadu odvolací vojenský soud předchozí rozsudek zrušil, protože určil, že vojenský soud neměl nad Abderrazakem jurisdikci. Abderrazakovi ale nadále hrozí nebezpečí, protože žalobce se proti zrušení rozsudku odvolal ke kasačnímu soudu, který je na vrcholu soudního systému Tuniska. Rozhodnutí odvolacího soudu je ovšem pozitivním signálem jak pro Abderrazaka, tak obecně pro Tunisko, kde snad úřady uznají, že vojenské soudy nemají vést řízení s civilisty. 

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Tunisko

Mladý umělec ve vězení kvůli graffiti kritizujícímu prezidenta. Pomůžete?

Rached Tamboura (28) je umělec a student kaligrafie na Tuniské univerzitě. Policie ho zadržela v červenci 2023 kvůli sérii graffiti kreseb kritizujících prezidenta Kaíse Saída. Kvůli svým uměleckým aktivitám byl obviněn z urážky prezidenta a odsouzen k dvouletému trestu vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 37 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...