©Getty Images

Itálie: Pokutování a zabavování záchranných lodí bude stát životy

  Článek

Migrace   Itálie publikován 28.2.2023

Italský parlament prosadil nová a přísnější pravidla pro neziskové organizace, které zachraňují uprchlíky ve Středozemním moři. Těmto organizacím navíc vyhrožuje novými pokutami a možným zabavením jejich lodí. 

„Jasným cílem těchto opatření je znesnadnění práce nevládních organizací, které podnikají pátrací a záchranné mise ve Středozemním moři. Italský parlament usiluje o to, aby co nejvíce uprchlíků bylo na moři zadrženo libyjskou pobřežní stráží a následně vráceno do Libye, kde je čeká svévolné zatčení a mučení," uvedl Matteo de Bellis, odborník Amnesty International na migraci. 

„Tato nová legislativa v kombinaci s tzv. „praktikou vzdálených přístavů", která nutí lodě nevládních organizací vylodit zachráněné pouze v přístavech velmi vzdálených od míst, kde byli na moři nalezeni, může vést k dalším ztrátám na životech. Uprchlíky to nevyhnutelně vystavuje dalšímu utrpení a většímu nebezpečí. Pro ochránce lidských práv to znamená kriminalizaci jejich záslužné práce," dodal Belllis. 

Novou legislativu včetně „praktiky vzdálených přístavů" kritizovala řada organizací spolu s Komisařkou pro lidská práva Rady Evropy Dunjou Mijatović a zvláštní zpravodajkou pro situaci obránců lidských práv OSN Mary Lawlor. Podle nich je v rozporu s mezinárodním právem a ohrozí lidi zanechané na moři, kterým odpírá humanitární pomoc poskytovanou nevládními organizacemi.

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3475 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...