© AFP via Getty Images

Aktivistka uvězněná za upomínku protestů na náměstí Nebeského klidu dostala Cenu Gwanju za lidská práva

  Článek

Chow Hang-tung je jednou z aktivistů a aktivistek, které jsme podpořili v rámci kampaně Maraton psaní dopisů 2022. Odpykává si trest ve vězení, protože v Hong Kongu spolupořádala každoroční vpomínkovou akci za oběti potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v červnu 1989. Za její neustávající úsilí jí byla udělena Cenu Gwanju za lidská práva jihokorejské Nadace 18. května.

Chow Hang-tung je aktivistka z Hongkongu odsouzená čínskými úřady podle drakonického zákona o národní bezpečnosti. Chow byla místopředsedkyní spolku Aliance na podporu vlasteneckých demokratických hnutí Činy, který od roku 1990 organizoval vigilii za oběti potlačení demonstrace na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v Pekingu 4. června 1989. Chow Hang-tung byla spolu s dalšími představiteli Aliance zatčena v září 2021. Od té doby byla odsouzena k několika trestům odnětí svobody, naposledy v březnu 2023, kdy za odmítnutí spolupráce s policií a vydání informací o členech Aliance dostala trest ve výši čtyř a půl měsíce vězení. 

Chow Hang-tung v květnu 2023 dostala Cenu Gwanju za lidská práva od jihokorejské Nadace 18. května. Toto ocenění se od roku 2000 uděluje jednotlivcům a skupinám, kteří se zásadně podíleli na podpoře lidských práv, sjednocení společnosti, solidarity a míru. Cena a nadace se jmenují podle povstání v jihokorejském městě Kwangdžu (Gwanju) z května 1980, kdy 200 000 protestujících požadovalo demokratizaci společnosti. Povstání bylo brutálně potlačeno a mělo až tisíce obětí. 

Moon Hee-sang, předseda komise pro Cenu Gwanju za lidská práva, udělení ocenění okomentoval: „Úsilí Chow Hang-tung i ve vězení odporovat hongkongské vládě stojící proti demokracii a lidským právům, a její neustálý těžký boj proti systému potlačujícímu hongkongské obyvatele, jsou povzbuzením a nadějí pro všechny lidskoprávní aktivisty a občany požadující demokracii po celém světě.“

Aktuální petice

  Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

 

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...