© Amnesty International

Skvělá zpráva: přední členové turecké Amnesty byli osvobozeni od nesmyslných trestů za terorismus!

  Článek

İdil Eser a dva další členové turecké pobočky Amnesty International byli osvobozeni od nespravedlivého rozsudku o účasti na terorismu, který jim byl udělen ve snaze potlačit kritiku porušování lidských práv v zemi.

Turecký soud zrušil rozsudek udělený İdil Eser a dvěma dalším významným obráncům lidských práv. V souvislosti s pokusem o vojenský převrat z roku 2016 byli İdil Eser, Özlem Dalkıran a Günal Kurşun po více než tři měsíce drženi vazbě, v létě 2020 byli odsouzeni za „napomáhání teroristické organizaci“ k trestu ve výši 25 měsíců odnětí svobody.

Soudní proces byl politicky motivovaný. İdil Eser byla v době zatčení ředitelkou turecké pobočky Amnesty International. Özlem Dalkıran jedním ze zakladatelů turecké Amnesty, Günal Kurşun je rovněž dlouholetým členem. Nařčení, že právníci spáchali trestný čin, nepodporovaly žádné důkazy. 

„Dnešní rozhodnutí ukončuje velkolepý výsměch spravedlnosti. I když se nám nesmírně ulevilo, že rozsudky o vině byly konečně zrušeny, skutečnost, že vůbec byly vyneseny, zůstává nehorázná,“ uvedla Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International. „Šest let jsme sledovali, jak se otáčí kola v mašinérii nespravedlnosti, jak jsou nepodložená obvinění vznesená proti těmto statečným obráncům lidských práv akceptována soudy jako fakta. Dnešní rozsudek odhalil skutečný účel takového politicky motivovaného soudního procesu: použití soudů jako zbraně k umlčení kritických hlasů.“

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...