© ZIMLINK-LAWILINK 2014

Útoky na lidi s albinismem v Malawi nepřestávají

  Článek

Diskriminace   Malawi publikován 25.2.2023

Malawijci trpící albinismem jsou nadále terčem brutálních útoků. Kromě tohoto problému také čelí nedostatečné zdravotní péči v zemi a nemohou se léčit z rakoviny kůže, ke které mají zvýšenou náchylnost.

V Malawi žije okolo deseti tisíc lidí s albinismem, poruchou tvorby pigmentu melaninu. Obávají se o svůj život, protože podle místních pověr nosí části jejich těla štěstí. V posledních deseti letech bylo zabito téměř 200 lidí trpících touto poruchou.

Jednou z nich byla třeba tříletá dívka Tadala Chirwa z vesnice Mawawa u města Kasungu. V listopadu 2022 spala v jedné posteli se svou babičkou. Do domu se vloupal muž, dítě zabil, uřízl mu paži a utekl. Ve stejný měsíc se také dvojice mužů pokusila unést dvouletého chlapce, rodina naštěstí stihla uniknout do bezpečí.

Násilí a časté pokusy o vraždu nejsou jediným problémem, kterým Malawijci trpící albinismem čelí. Kvůli chybějícímu pigmentu v kůži jsou tisíckrát náchylnější k onemocnění rakovinou kůže než ostatní obyvatelé státu. Přitom jsou v zemi pouze tři nemocnice, které mohou pacientům trpícím touto nemocí pomoci. Jediné, co ale dokážou, je úleva od bolesti. Lidé, kteří si to mohou dovolit, většinou cestují za léčbou do Indie, což je ale velmi drahé. Odhaduje se, že stovkám lidí s rakovinou kůže onemocnění nebylo diagnostikováno, protože nemají přístup ke zdravotní péči. 

Aktuální petice

  Malawi

Lidé s albinismem v ohrožení

Annie je desetiletá holčička. Až vyroste, chce se stát sestřičkou. Je úplně stejná, jako ostatní děti v Malawi – až na to, že žije ve strachu z lidí, kteří jí chtějí ublížit. V Malawi totiž žijí tisíce lidí s albinismem v permanentním strachu z únosu či zabití. Části jejich těl jsou pak prodávány a využívány k rituálním účelům. Rituální zabíjení lidí s albinismem je spojené s pověrami a mýty, které tvrdí, že těla lidí s albinismem mají magickou moc, včetně přítomnosti zlata v kostech. I proto jsou části jejich těl používány k výrobě různých lektvarů. Celkově pak takové pověry vedou k sociálnímu vyloučení a marginalizaci a ve výsledku k diskriminaci a stigmatizaci nevinných lidí. Albinismus je vzácné, nenakažlivé genetické onemocnění, se kterým se člověk narodí. Je charakteristické absencí pigmentu v očích, v pokožce a ve vlasech. V téměř všech případech albinismu musí být oba rodiče nositelé genu, aby ho předali dále, i když sami albinismus nemají.

 

Aktuální počet podpisů: 4375 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...