© Amnesty International

Palestinský aktivista Issa Amro se stále potýká s úřady

Článek

Issa Amro je palestinský aktivista bojující proti omezování palestinského území. Opakovaně má potyčky s izraelskými úřady a armádou.

Issa Amro je palestinský aktivista z města Hebron. Vede kampaň proti rozšiřování izraelského osidlování na úkor palestinské půdy. V roce 2017 byl zatčen a obviněn z „narušování veřejného pořádku“, „urážky úřadů“ a „podněcování k potyčce“. Ve zdlouhavém soudním procesu byl v únoru 2021 shledán vinným a následně odsouzen ke tříměsíčnímu trestu odnětí svobody s dvouletou zkušební dobou. O pár měsíců později soud rozsudek zrušil.

Issa s aktivismem ale nepřestal a nadále se potýká s izraelskými úřady. V listopadu 2022 byl zadržen, protože natočil a sdílel video izraelských vojáků, kteří napadli aktivistu. V únoru 2023 bylo na sociálních sítích sdíleno video, ve kterém byl Issa napaden izraelským vojákem. Podle úřadů Issa útok vyprovokoval, ale podle novináře píšícího pro časopis The New Yorker, který je autorem zmíněného videa, Issa vojáka pouze požádal, aby zavolal svého nadřízeného.

Aktuální petice

Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 176 Náš cíl: 3000

Podepíšu