Ázerbájdžánský obránce lidských práv byl omilostněn

Článek

Elchin Mammad dostal prezidentskou milost a v květnu 2023 byl propuštěn. Trpí ovšem vážnými zdravotními následky.

Elchin Mammad byl v roce 2020 odsouzen ke čtyřem letům vězení v souvislosti s jeho kritickým zpravodajstvím o stavu lidských práv v Ázerbájdžánu. Soudní proces byl značně nespravedlivý a Elchinovi právníci podali jeho případ Evropskému soudu pro lidská práva (zatím nebyl vynesen rozsudek).

V květnu 2023 byl Elchin díky prezidentské milosti konečně propuštěn. Po třech letech ve vězení bez přístupu k adekvátní zdravotní péči se ovšem velmi zhoršilo jeho zdraví. Má žloutenku typu C, trpí onemocněním ledvin a natékají mu nohy.

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Ázerbájdžán

Uznávaný ázerbájdžánský politik a ekonom nespravedlivě ve vězení. Podepište petici za jeho propuštění.

Gubad Ibadoghlu, uznávaný ekonom, politik a občanský aktivista, byl zadržen na základě vykonstruovaného obvinění z výroby a padělání peněz. Hrozí mu až dvanáct let vězení. Jeho zatčení je zjevnou odplatou za kritiku ázerbájdžánské vlády a jeho politické a občanské aktivity. Ve vězení se mu nedostává řádné lékařské péče. Nikdo by neměl být uvězněn za pokojné uplatňování svobody slova. Podpořte Ibadoghlua podpisem petice.

Aktuální počet podpisů: 2211 Náš cíl: 3000

Podepíšu