Amnesty International

EU: Nová migrační dohoda - nebezpečná a nespravedlivá

  Článek

Migrace publikován 6.10.2023

Nová krizová migrační dohoda EU může znamenat větší porušování lidských práv. Umožní zadržování lidí na hranicích a zpomalení azylových řízení.

Členské státy EU se ve středu shodly na podobě nové krizové migrační dohody. Ta by po schválení umožnila zdržovat registraci žadatelů o azyl, směrovat mnohem větší počet lidí přes zdlouhavá právní řízení a posílit zadržování na hranicích. Amnesty už dříve popsala odepření přístupu k azylu v Polsku, Lotyšsku a Litvě. Nové nařízení EU by pravděpodobně mnohonásobně zvýšilo četnost těchto případů. Zástupci členských států nařízení o krizových situacích nyní mohou projednávat s parlamentem EU.

V reakci na novou krizovou migrační dohodu uvedla ředitelka kanceláře Amnesty International pro EU Eve Geddie následující: „Dohoda představuje riziko, že lidé uvíznou na evropských hranicích, budou zadrženi nebo budou strádat, a nijak nepřispěje ke zlepšení ochrany žadatelů o azyl v EU.“ 

Instituce doufají, že dohody o migraci a azylu dosáhnou do konce roku, nebo na začátku roku 2024.

„Dohoda je dalším krokem reforem azylové politiky EU. Je ale klíčové, aby spěch na dosažení dohody nevedl k tomu, že lidská práva budou v tomto procesu odsunuta na vedlejší kolej."

Eve Geddie, ředitelka kanceláře Amnesty International pro EU

„Lidé, kteří přicházejí na hranice EU, musí mít možnost požádat o azyl, jejich žádost musí být spravedlivě posouzena a musí být důstojně přijati. Amnesty International vyzývá všechny orgány EU, aby upustily od dalších výjimečných opatření v právu EU, která podkopávají základní práva,“ doplnila.

Upírat lidem žádajícím o azyl jejich práva je nebezpečné a je to nepřiměřená reakce na situace, které by země mohly dobře řešit podle stávajících pravidel. Amnesty International proto vyzvala k odmítnutí těchto krizových opatření, protože porušují lidská práva a právo na azyl v Evropě.

 Zajímají Vás novinky ze světa lidských práv? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku a Twitteru,  ať Vám nic neuteče! 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...