©REUTERS/Mohammed Salem

Za násilné akce Hamásu a odvetné akce Izraele platí životem především civilisté a počet mrtvých roste

  Článek

  Izrael publikován 9.10.2023

Palestinské ozbrojené skupiny a Izraelské bezpečnostní síly musí vynaložit veškeré úsilí, aby ochránily životy civilistů v bojích, které eskalovaly v Izraeli a na okupovaných palestinských územích, uvedla Amnesty International v souvislosti s rostoucím počtem mrtvých civilistů.

Aktuální vlna násilí byla odstartována brutálním útokem uskupení Hamás, které vypálilo rakety na Izrael a zahájilo bezprecedentní útok na jihu Izraele. V rámci něho zemřely stovky civilistů a tisíce byly zraněny. Úmyslné útoky na civilní obyvatelstvo, nepřiměřené a nerozlišující útoky, při nichž jsou civilisté zabíjeni nebo zraňováni, jsou válečnými zločiny.

Média informují již o stovkách mrtvých a tisících zraněných civilistů.

„Jsme hluboce znepokojeni rostoucím počtem mrtvých civilistů v Izreali, Gaze a na okupovaném Západním břehu Jordánu a naléhavě vyzýváme všechny strany konfliktu, aby dodržovaly mezinárodní právo a vyvinuly veškeré úsilí k zamezení dalšího krveprolití mezi civilisty. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří se ocitli v nepřátelských akcích," 

Agnès Callamardová, generální tajemnice Amnesty International.


Izraelská armáda médiím potvrdila, že palestinské ozbrojené skupiny unesly izraelské civilisty i vojáky a vzaly je jako rukojmí. Únosy civilistů a braní rukojmí jsou podle mezinárodního práva zakázány a mohou představovat válečné zločiny. Všichni civilisté držení jako rukojmí musí být okamžitě, bezpodmínečně a nezraněni propuštěni. Se všemi drženými zajatci musí být zacházeno humánně, v souladu s mezinárodním právem a musí jim být poskytnuto lékařské ošetření.


Je třeba urychleně řešit základní příčiny těchto opakovaných cyklů násilí. To vyžaduje dodržování mezinárodního práva a ukončení 16 let trvající nezákonné blokády Gazy ze strany Izraele a všech dalších aspektů izraelského systému apartheidu uvaleného na všechny Palestince. Izraelská vláda se musí zdržet podněcování násilí a napětí na okupovaném Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma, zejména v okolí náboženských míst. Amnesty International vyzývá mezinárodní společenství, aby urychleně zasáhlo a ochránilo civilisty a zabránilo dalšímu utrpení.


V roce 2021 zahájil Mezinárodní trestní soud vyšetřování situace ve Státě Palestina. Jeho mandát zahrnuje zločiny podle mezinárodního práva spáchané všemi stranami v současných bojích, jakož i zločin proti lidskosti apartheidu vůči Palestincům.

Pro více informací sledujte náš Twitter, Instagram a Facebook.



Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 175 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...