© Private

Turecko: Cena Rady Evropy připomíná, že se na Osmana Kavalu nezapomnělo

  Článek

  Turecko publikován 11.10.2023

Parlamentní shromáždění Rady Evropy udělilo Cenu Václava Havla za rok 2023 tureckému vězni svědomí Osmanu Kavalovi. Ten je již šestým rokem ve vězení a hrozí mu politicky motivovaný doživotní trest. Ocenění ve Štrasburku osobně převzít nemohl.

Cenu Václava Havla získal Kavala pouhých deset dní poté, co Nejvyšší odvolací soud v Turecku zamítl jeho klíčové odvolání. A to i přesto, že orgány činné v trestním řízení opakovaně nepředložily důkazy, které by dokládaly nepodložená obvinění vznesená proti němu. Je znepokojující, že turecké soudnictví toto politicky motivované pronásledování vůbec umožnilo.

„Ačkoli turecké úřady používají bezohledné taktiky k umlčení kritických hlasů, dnešní ocenění ukazuje, že Osman Kavala možná zmizel z očí, ale nikoliv z povědomí světa. A požadavek na jeho propuštění je silnější než kdy předtím.“

- zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro Evropu Dinushika Dissanayake

YUKI WY50QT-7AVe Štrasburku, kde bývá cena udělena, tamní Evropský soud pro lidská práva již dvakrát rozhodl, že zadržování Osmana Kavaly je v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech, a vyzval k jeho okamžitému propuštění, stejně jako výbor ministrů Rady Evropy. 

To Turecko ale odmítlo, což vedlo k tomu, že byl případ vrácen Evropskému soudu a zahájeno zřídka používané řízení pro porušení práva, které vedlo k potvrzení porušení.

Do užšího výběru na Cenu Václava Havla se dostali další dva lidskoprávní aktivisté: Jevgenij Zacharov z Ukrajiny a Justyna Wydrzyńska z Polska, za které Amnesty International již několik let vede kampaň.

Aktuální petice

  Turecko

TURECKO: Zastavte násilné deportace syrských uprchlíků

V rozporu s mezinárodním i místním právem deportují poslední měsíce turecké úřady syrské uprchlíky zpět do Sýrie, kde jim hrozí vážné porušování lidských práv. Uprchlíkům, kterým již skončila platnost jejich tureckých identifikačních dokladů, nejsou doklady prodlužovány, přestože je to podle tureckého práva možné. Turecko musí všechny deportace zastavit a umožnit uprchlíkům obnovování jejich dokladů.

 

Aktuální počet podpisů: 1547 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...