Middle East Images/AFP via Getty

Afghánistán: Zemětřesením zasažené oblasti potřebují okamžitou pomoc

Článek

Afghánistán publikován 11.10.2023

Dvě ničivá zemětřesení zasáhly západní provincii Herát v Afghánistánu. Amnesty International vyzývá úřady, aby okamžitě zmobilizovaly zdroje na pomoc postiženým oblastem.

Tisíce rodin čelí nejisté budoucnosti, protože jejich domovy byly zničeny zemětřesením. Podle oficiálních údajů je více než 2500 mrtvých a více než 5000 zraněných. Tato čísla se však budou ještě zvedat, protože pokračuje vyprošťování obětí. Navíc v odlehlých vesnických oblastech provincie se podle dat OSN nadále pohřešují další stovky lidí.

Zasažené oblasti jsou v krizové situaci a potřebují akutní pomoc, protože zdravotní péče v Afghánistánu je téměř zcela závislá na zahraniční pomoci. Lidé se tak potýkají s nedostatkem zdravotní péče, nedostatkem pitné vody a potravin, ale i nedostatkem přístupu k bydlení, což bude v zimních měsících pro mnoho obyvatel existenční problém.

„Taliban musí zaručit bezpečný a neomezený přístup humanitárních organizací do postižených oblastí. Orgány Talibanu musí také zajistit, aby záchranné a pomocné práce probíhaly bez diskriminace a v souladu s mezinárodními normami v oblasti lidských práv.“

Zaman Sultani, regionální výzkumný pracovník Amnesty International pro jižní Asii

Afghánistán trpí dopady hospodářské krize a několikaletého konfliktu, kvůli kterému je zahraniční pomoc částečně zastavena. Také už dva roky čelí snižování potřebné pomoci a kvůli převzetí moci Talibanem byla velká část mezinárodní pomoci zastavena úplně

„Amnesty International vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám, které při ničivém zemětřesení přišly o své blízké.“

Zajímají Vás novinky ze světa lidských práv? Sledujte nás na InstagramuFacebooku a Twitteru,  ať Vám nic neuteče!

Aktuální petice

Afghánistán

Afghánské ženy riskují věznění i mučení, přesto bojují za svá práva. Pomůžete?

Situace žen v Afghánistánu se od převzetí moci Tálibánem v roce 2021 neustále zhoršuje. Mladé ženy nesmějí studovat ani chodit do práce, a pokud proti restrikcím veřejně protestují, jsou zavírány do vězení, kde jim hrozí mučení. To je i případ obránkyně lidských práv Manizhy Seddiqi. Ta kvůli svým nenásilným aktivitám skončila za mřížemi a nemá přístup k právníkovi ani rodině. Nebyla přitom obviněna z žádného trestného činu. Manizha Seddiqi musí být okamžitě propuštěna. Podepište petici za její osvobození.

Aktuální počet podpisů: 106 Náš cíl: 3000

Podepíšu