Izrael: Palestinské ozbrojené skupiny se musí zodpovídat z úmyslného zabíjení civilistů, únosů a nerozlišujících útoků

  Článek

  Izrael publikován 12.10.2023

Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny hrubě porušily mezinárodní právo a projevily mrazivou neúctu k lidským životům. Prováděly kruté a brutální zločiny, včetně hromadného zabíjení, únosů rukojmích a nerozlišujících raketových útoků na Izrael. Vzhledem k tomu, že se stále objevují důkazy o hrůzách, které se odehrály v jižním Izraeli, bude Amnesty International pokračovat ve vyšetřování, aby rozkryla celou škálu zločinů podle mezinárodního práva.

V Izraeli bylo od zahájení útoků 7. října časně ráno zabito více než 1 200 lidí – většinou civilistů, a to včetně dětí. 2 400 osob bylo zraněno. Videozáznamy analyzované krizovou laboratoří Amnesty International ukazují, že palestinští bojovníci v první den útoků úmyslně stříleli na civilisty a brali je jako rukojmí. Při jednom z nejbrutálnějších útoků, který se odehrál na hudebním festivalu Nova, bylo zabito nejméně 260 civilistů. Další jsou stále pohřešováni.  

„Masakrování civilistů je válečný zločin a tyto odsouzeníhodné útoky nelze nijak ospravedlnit. Ověřili jsme děsivá videa, která ukazují ozbrojené muže střílející na civilisty a odvlékající lidi jako rukojmí. Jedno ze znepokojivých videí ukazuje ozbrojené muže, jak vlečou ženu po centru Gazy jako ve scéně z noční můry. Všichni unesení civilisté, včetně dětí, musí být okamžitě propuštěni. Tyto zločiny musí být vyšetřeny v rámci probíhajícího vyšetřování Mezinárodního trestního soudu, který se zabývá zločiny spáchanými všemi stranami současného konfliktu,“ 


- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International. 
 
„Dobře zdokumentované záznamy o válečných zločinech ze strany Izraele neomlouvají hrůzné činy palestinských ozbrojených skupin, ani je nezbavují povinnosti dodržovat závazky vyplývající z mezinárodního práva a respektovat základní zásady lidskosti a ochrany civilistů," dodala.    
  
Vyšetřování Amnesty zkoumá válečné zločiny a porušování lidských práv, kterých se Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny dopustily od 7. října. 
 
Útoky proti Izraeli začaly odpálením nerozlišujících raket z Gazy, po nichž následoval vpád Hamásu a dalších palestinských ozbrojených skupin do Izraele. Tisíce raket dopadly do několika oblastí ve středním a jižním Izraeli a dosáhly až k Tel Avivu. Při těchto nezákonných útocích byli zabiti jak Izraelci, tak Palestinci. Střely zasáhly také neuznané palestinské vesnice v oblasti Negev a zabily nejméně šest civilistů, z toho pět dětí. Tyto opomíjené komunity již nyní žijí v těžké situaci bez přístupu k důstojnému bydlení. 
 
Kromě hrůzného hromadného zabíjení civilistů, k nimž došlo hned na několika místech, bylo podle izraelských představitelů uneseno do Gazy nejméně 150 rukojmích, včetně několika dětí a cizích státních příslušníků.  
 
Únosy civilistů jsou podle mezinárodního práva zakázány a braní rukojmích je válečným zločinem. Všichni civilisté držení coby rukojmí musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Se všemi zajatci musí být zacházeno humánně, v souladu s mezinárodním právem. Musí jim rovněž být poskytnuto lékařské ošetření. 
 
Videozáznamy ověřené Amnesty International ukazují, jak bojovníci Hamásu 7. října unášejí a úmyslně zabíjejí civilisty v izraelských obytných komunitách v blízkosti Pásma Gazy a okolí.
 
Na snímcích z kibucu Be'eri je vidět, jak dva muži ve vojenské výstroji střílejí zblízka na auto a před vniknutím do obce zabíjejí řidiče a dva cestující. Jejich těla pak ozbrojení muži odvážejí autem pryč.  

Na pozdějších záběrech je dále vidět, jak šest mužů ve vojenské výstroji odvádí čtyři civilisty s rukama svázanýma za zády. Na dalším videu ze stejného místa se objevují bezvládná těla těchto civilistů. Amnesty ověřila videa s podobnými šokujícími záběry natočená v kibucu Kfar Aza, v kibucu Re'im a podél silnice č. 232, na nichž je vidět střelbu ozbrojených mužů zblízka na auta a na jednoho civilistu ukrývajícího se v protileteckém krytu.   

Útok na hudební festival Nova  

Vysoký počet civilních obětí si pak vyžádal útok na hudební festival Nova Music Festival, konaný nedaleko hranic s Gazou, při němž bylo zabito nejméně 260 lidí. Útok začal kolem sedmé až půl osmé ráno raketovou palbou z Gazy, po níž následoval vpád ozbrojených skupin. Krizové laboratoři Amnesty International se podařilo ověřit místo a čas na 18 videozáznamech, které natočili převážně přeživší útoku. Přinejmenším jedno z těchto videí pak pravděpodobně natočili také členové zúčastněných ozbrojených skupin.   
  
Sedm ověřených videí dále ukazuje ozbrojené muže střílející na civilisty, přičemž v pozadí jsou slyšet nepřetržité zvuky střelby. Na pěti videích je dále vidět, jak se lidé snaží utéct, třeba přes nedaleké pole, nebo se schovávají za křovím. Na jednom videu ozbrojený muž střílí přímo na civilistu ležícího na zemi. Na jiném videu ozbrojení muži útočí přímo na auta, která se snaží opustit areál festivalu. Pět videí pak ukazuje, jak jsou návštěvníci festivalu bráni jako rukojmí. 
  
Amnesty International hovořila s 22letým přeživším útoku. Ihned po jeho vypuknutí, se mu podařilo utéct do lesa, kde si rukama vyhrabal díru mezi stromy. K zakrytí svého těla použil vše, co měl k dispozici. V úkrytu zůstal šest hodin, během nichž neustále slyšel střelbu. V jednu chvíli zvedl hlavu natolik, že viděl, jak bojovníci střílejí prchající lidi do zad. 

„Pak jsem poznal, že všude rozhazují palivo, aby oblast zapálili. Slyšel i cítil jsem oheň. V tu chvíli jsem si uvědomil, že nemám na výběr – buď odejdu a nechám se zastřelit, nebo mě v tomto úkrytu upálí. Dnes nemůžu v noci usnout a nemůžu být sám. Pokaždé, když se snažím zavřít oči, vybaví se mi ta hrůza – všude těla, lidé zaklínění v hořících autech, pach krve," popsal. 
 
Yaacov Argamani, jehož dcera Noa byla zajata jako rukojmí, řekl, že se začal obávat v sobotu ráno poté, co uslyšel sirény a nemohl se dceři dovolat. 
  
„Cítil jsem, že něco není v pořádku. Měl jsem špatný pocit. Nedokážu to vysvětlit, jsem otec a víte, rodiče prostě někdy cítí, že se děje něco zlého, i když to nedokážou vysvětlit. Snažil jsem se Noe dovolat, ale nešlo to,“ přiblížil později.
  
Yaacov začal svou dceru hledat a kontaktoval nemocnice, ani tam o ní ale nebyly žádné záznamy. Později mu někdo zavolal a řekl, že viděl video, na kterém jeho dceru odvezli na motorce do pásma Gazy. Amnesty International sdělil: „Nemohl jsem tomu uvěřit. Uvěřil jsem až poté, co jsem později viděl videa, na nichž jsem spatřil, jak Noe na motorce, a jejího přítele ve vozidle vedle, odvážejí do pásma Gazy. Nemohu na ni přestat myslet.“ 
 
Další ze členů rodin obětí, Uri David, jehož děti Tair a Hodaya jsou pohřešovány, uvedl na tiskové konferenci 9. října následující: 
 
Je to už 48 hodin a mnoho rodin nic neví. Vůbec nic. Včera ráno jsem byl s dcerami v telefonickém kontaktu. Ležely na zemi... a v pozadí to znělo, jako by byly na střelnici... křik v arabštině všude kolem.  Slyšel jsem to a řekl jsem dcerám, aby si lehly na zem čelem k sobě a držely se za ruce. Ať ani nedýchají. Ať zadrží dech. Nebylo to snadné. Telefonoval jsem s nimi asi půl hodiny. Dokud jsem neuslyšel čtyři nádechy, těžké oddechování a pak – neodpovídaly. Prosím celý svět, aby to viděl. Musíme dostat naše děti zpátky, a to co nejdříve.“

Amnesty volá po ukončení zvěrstev 

Amnesty International vyzývá mezinárodní společenství, aby přijalo veškerá nezbytná opatření k zajištění plné ochrany lidských práv Palestinců a Izraelců, stejně jako k zajištění spravedlnosti a odškodnění obětí. Apeluje také na izraelské úřady i palestinské ozbrojené skupiny, aby důsledně dodržovaly mezinárodní humanitární právo a přijaly nezbytná opatření k minimalizaci škod na civilistech a civilních objektech. Musí se také zdržet nezákonných útoků a kolektivního trestání civilistů.
 
Dále Amnesty vyzývá všechny palestinské ozbrojené skupiny v Gaze, aby bezpodmínečně a okamžitě propustily všechny civilní rukojmí.  

„Zatímco odvetné útoky izraelských sil drtí Gazu, Amnesty International trvá na tom, že krveprolitím civilistů a kolektivním trestáním nebude dosaženo ani bezpečnosti, ani spravedlnosti,“ uvedla k situaci Agnès Callamard. 

V Gaze bylo při izraelské vojenské odvetě zabito nejméně 1 200 lidí. I v tomto případě byly mezi zabitými také děti. Nedávno zesílená blokáda, která území zcela odpojila od dodávek vody, elektřiny, potravin a pohonných hmot, zhoršuje již tak tamní katastrofální humanitární krizi. Izraelská blokáda se rovná kolektivnímu trestu, který je rovněž válečným zločinem.  

Amnesty proto znovu vyzývá Izrael, aby tuto 16 let trvající nezákonnou blokádu Pásma Gazy ukončil a okamžitě zrušil restrikce, které byly zavedeny v uplynulém týdnu. Izrael musí ukončit nezákonné útoky, které zabíjejí nebo zraňují civilisty, demolují jejich domy a ničí civilní infrastrukturu.  

Izraelská vláda se musí také zdržet podněcování násilí a zvyšování napětí na okupovaném Západním břehu Jordánu, stejně jako na území východního Jeruzaléma. Musí zajistit bezpečnost všech civilistů žijících pod její kontrolou. 
 
V roce 2021 zahájil Mezinárodní trestní soud vyšetřování situace v Palestině. Jeho mandát zahrnuje zločiny podle mezinárodního práva spáchané všemi stranami, které se účastní současných bojů. Vyšetřuje také apartheid vůči Palestincům, zločin proti lidskosti. Žalobce Mezinárodního trestního soudu musí urychlit postup tohoto vyšetřování a zahrnout do něj i nedávné zločiny spáchané všemi zúčastněnými stranami. 
 
Poslední útoky v Izraeli je třeba vnímat v širším kontextu situace jak v Izraeli, tak na okupovaných palestinských územích. Amnesty International však co nejdůrazněji opakuje, že nic nemůže ospravedlnit válečné zločiny.   
 
Nespravedlnosti a porušování práva, které patří k základním příčinám současného násilí, je třeba urychleně řešit. Civilisté budou i nadále platit vysokou cenu, dokud Izrael neodstraní svůj systém apartheidu vůči Palestincům, včetně ukončení nezákonné blokády Gazy.  
 

Právní rámec 

 
Mezinárodní humanitární právo se uplatňuje v situacích ozbrojeného konfliktu a ukládá všem stranám konfliktu povinnost chránit civilní obyvatelstvo a snižovat lidské utrpení ve válce. Boje mezi izraelskými silami, Hamásem a dalšími palestinskými ozbrojenými skupinami se musí řídit platnými pravidly pro vedení bojových akcí včetně mezinárodního humanitárního práva. V tomto ohledu je zásadní zejména zákaz přímých útoků na civilisty, zabíjení, braní rukojmí a provádění nerozlišujících útoků. 
 
Jednou z hlavních zásad mezinárodního humanitárního práva je, že strany konfliktu nesmí nikdy vést přímé útoky na civilní obyvatelstvo a musí přijmout veškerá možná opatření, aby zabránily jeho utrpení, stejně jako škodám na civilní infrastruktuře. 

Zakázány jsou rovněž nerozlišující útoky využívající bojové prostředky, které nemíří na konkrétní vojenské cíle, jako jsou třeba rakety odpalované palestinskými ozbrojenými skupinami z Gazy. Zakázáno je rovněž braní rukojmích a únosy nebo zadržování osob spojené s hrozbou zabití, zranění nebo jiného nehumánního jednání, které je často pácháno s cílem vydírat protistranu. Porušení výše uvedených nařízení je válečným zločinem, za který nesou individuální trestní odpovědnost i ti, kteří takové protiprávní jednání naplánovali, schválili a nařídili.   
  
Předchozí zprávy Amnesty International o porušování práv a zločinech spáchaných v souvislosti s boji mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami naleznete zde.




Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 175 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...