Majdi Fathi/NurPhoto

Izrael/OPT: „Příkaz k evakuaci“ do jižní Gazy není funkčním řešením

  Článek

publikován 14.10.2023

Příkaz izraelské armády obyvatelům Gazy, aby se „evakuovali“ na jih území, nelze považovat za účinné varování. Může se naopak rovnat nucenému vysídlení civilního obyvatelstva, což je porušením mezinárodního humanitárního práva.

Původní oznámení dávalo lidem 24 hodin na opuštění severní Gazy, a to „kvůli jejich bezpečnosti a ochraně“. Jednalo se o zcela nesplnitelný požadavek. Dokonce i samotný mluvčí izraelské armády připustil, že se takový požadavek nedá zvládnout během jednoho dne. I kdybychom však odhlédli od časového rámce, Izrael nemůže na základě vydání tohoto rozkazu považovat sever Gazy za zónu otevřené palby. Jeho síly jsou povinny přijmout veškerá možná opatření, aby minimalizovaly škody způsobené civilistům, ať už se nacházejí kdekoli v Gaze.


„Mezi obyvatelstvem to vyvolalo paniku a tisíce vnitřně vysídlených Palestinců nyní spí na ulicích a nevědí, kam utéct nebo kde najít bezpečí uprostřed neutuchajícího bombardování.“

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

„Tímto příkazem izraelské síly zahajují nucené masové vysídlení více než 1,1 milionu lidí z města Gaza a celé severní části Pásma Gazy. Příkaz zasel mezi obyvatelstvem paniku a tisíce vnitřně vysídlených Palestinců nyní spí na ulicích a nevědí, kam utéct nebo kde najít bezpečí uprostřed neutuchajícího bombardování ze strany Izraele. Je to nemilosrdné opatření kolektivního trestu. Toto nařízení musí být okamžitě zrušeno,“ uvedla Agnès Callamard.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo v Gaze od 7. října při izraelských útocích zabito více než 1 500 lidí a více než 6 600 zraněno. Očekává se, že skutečný počet obětí bude mnohem vyšší, protože rodiny se dosud stále snaží zpod trosek vylovit těla svých blízkých. Tyto útoky byly zahájeny jako odveta za děsivý útok Hamásu a dalších ozbrojených skupin, které odpalovaly rakety, unášely civilisty, braly rukojmí a prováděly hromadné vraždy civilistů na jihu Izraele. Při tomto násilném útoku podle izraelského ministerstva zdravotnictví zahynulo nejméně 1 200 lidí a 3 436 bylo zraněno.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí bylo od začátku bojů vnitřně vysídleno již 532 000 ze 2,2 milionu obyvatel Gazy – někteří dokonce dvakrát.

„Spojenci Izraele a dárcovské státy musí naléhat na dodržování mezinárodního humanitárního práva a ochranu civilistů. Civilisté v Gaze nesmí být využíváni jako političtí pěšáci a jejich životy nesmí být znehodnocovány. Mezinárodní společenství se také musí zdržet dalšího legitimizování 16 let trvající nezákonné blokády ze strany Izraele a okamžitě zastavit transfer zbraní, které by mohly být použity k páchání nezákonných útoků,“ doplnila Agnès Callamard.

„Všichni utíkali jako o život, bylo to za hranicí hrůzy. Děti plakaly a byly k smrti vyděšené.“

- obyvatel Gazy

Silnice v severní části Gazy jsou vážně poškozeny izraelskými nálety, není k dispozici žádná veřejná doprava a v důsledku zpřísnění stávající blokády panuje nedostatek pohonných hmot.

Jeden z obyvatel Gazy pro Amnesty popsal scény chaosu a paniky, když se lidé snažili utéct zničenými ulicemi v severní Gaze: „Hodina jízdy mi připadala jako 30 let. Museli jsme mnohokrát změnit trasu. Všichni utíkali jako o život, bylo to za hranicí hrůzy. Děti plakaly a byly zcela vyděšené.“

Amnesty v Pásmu Gazy shromažďuje informace také od humanitárních organizací. „Izraelská armáda by nám měla říct, jak si příkaz k evakuaci představuje. Jak máme evakuovat nemocnice, které jsou přeplněné zraněnými a mají mnoho pacientů na jednotkách intenzivní péče? Je to absolutní nesmysl, je to nemožné,“ popsal jeden z humanitárních pracovníků v Gaze. Kvůli zničeným silnicím a nedostatku pohonných hmot se navíc záchranné týmy nemohou dostat do oblastí na severu Gazy, aby vyhrabaly stovky těl, která jsou stále uvězněna pod sutinami po nedávných náletech.

„Holýma rukama se snažíme vyprostit dětská těla a to, co z nich zbylo.“

- Fawzi Naffar, přeživší náletu na čtvrť Sheikh Radwan ve městě Gaza

„Buldozery se nemohou dostat do oblasti, aby odstranily trosky. Od bombardování jsem tu už tři dny a jediné, co jsem našel, bylo tělo mé snachy a rameno mého syna. Zabito ale bylo 19 členů mé rodiny,“ řekl Amnesty International Fawzi Naffar, který přežil izraelský nálet na čtvrť Sheikh Radwan ve městě Gaza, při němž zahynulo nejméně 40 civilistů.

Bylo zdokumentováno, jak řada rodin uprchla ze svých domovů do oblastí, o kterých si myslela, že budou bezpečnější, ale nakonec byly bombardovány. Hovořili jsme rovněž s mužem, který 8. října za úsvitu pěšky utekl se svou rodinou z Bejt Hanúnu, aby našel útočiště ve škole provozované agenturou UNRWA v Džabalíji. Jeho devatenáctiletý syn byl poté zabit při útoku na tržnici v Jabalii, když šel koupit pro svou rodinu chléb.

Mezi již vysídlenými osobami jsou lidé se zdravotními postiženími i chronickými nemocemi. Zástupci Amnesty hovořili například se ženami a dívkami se zdravotním postižením, které utekly před útoky a za neustálého strachu z bombardování šly několik hodin pěšky, aby našly útočiště ve školách provozovaných agenturou UNRWA na severu Gazy. Představa, že by musely absolvovat další dlouhou pěší cestu do jižní Gazy, kde již mnohé úkryty dosáhly vrcholu své kapacity, je pro ně nereálná. Prostě ji nejsou schopny zvládnout.

Obava z „druhé Nakby“

Většina obyvatel Gazy jsou potomci uprchlíků, kteří byli vysídleni nebo nuceni opustit své domovy během konfliktu v letech 1947-49, kdy bylo více než 750 000 Palestinců násilně vyhnáno ze svých měst a vesnic. Tento konflikt Palestinci označují jako Nakba.

Zatímco mnoho Palestinců v severní Gaze se snaží uprchnout, jiní Amnesty International popsali, že se rozhodli zůstat kvůli obavám, že by mohla následovat „druhá Nakba". Generační trauma z vysídlení se totiž vrylo do kolektivní paměti mnoha Gazanů.

„Naši rodiče byli vyhnáni ze svých domovů v roce 1948 během Nakby. Přišli jsme o dům, který byl zničen při ofenzivě v srpnu 2022; náš znovu postavený dům byl opět zničen. Celý náš život a vše, co jsme poznali, je jen série opakovaných vysídlení,“ řekl Amnesty Munir Radwan, palestinský univerzitní profesor.


„Šli jsme spát v roce 2023 a probudili jsme se zpět do roku 1948.“

- Obyvatel Gazy

„Mezinárodní společenství nemůže mlčky přihlížet tomu, jak izraelské síly nezákonně vyhánějí více než milion Palestinců z jejich domovů. Násilné vysídlování civilního obyvatelstva v Gaze musí být okamžitě zastaveno,“ apelovala Agnès Callamard.

Amnesty International vyzývá Izrael a všechny palestinské ozbrojené skupiny, aby dodržovaly závazky vyplývající z mezinárodního humanitárního práva a chránily civilisty. Palestinské ozbrojené skupiny musí okamžitě propustit všechna civilní rukojmí a zdržet se ostřelování Izraele nerozlišujícími raketami. Izrael musí dodržovat zásady mezinárodního práva včetně zásad přiměřenosti a rozlišování, stejně jako se zdržet kolektivního trestu, odvety i vysídlování.

O vývoji konfliktu a lidskoprávní situaci vás budeme nadále informovat. Informace o útocích v jižním Izraeli a dokumentaci brutálního násilí ze strany Hamásu a dalších ozbrojených skupin najdete ZDE. Pozadí celého konfliktu a více o něm je k dispozici v angličtině ZDE.



Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...