Amnesty měla Valnou hromadu, která přinesla několik novinek

  Článek

publikován 18.12.2023

Na Valné hromadě byl tento rok zcela plný program. Loučilo se i vítalo. Pojďte se seznámit se změnami.

V sobotu 25.11.2023 se v Praze odehrála Valná hromada Amnesty International ČR (AI ČR). Valná hromada je na základě stanov nejvyšší autorita našeho sdružení, proto rozhoduje o klíčových otázkách, například o dlouhodobém směřování AI ČR nebo volbě členek, členů Správní a Dozorčí rady. A právě volby nových osob v čele Správní a Dozorčí rady byly tentokrát na programu.


NOVINKY VE SPRÁVNÍ RADĚ

Ve Správní radě nás čekalo několik změn. Rozloučili jsme se s jejím předsedou Petrem Bendou. Jemu patří neskutečné díky za obětavou práci, kterou pro AI ČR odváděl v nelehkých dobách posledních let. Jak sám řekl: „Je pro mě velmi důležité všem neustále připomínat, že ať už jste s českou Amnesty spjatí jakkoliv, pomáháte nám probouzet naději v temných koutech světa. Rád proto říkám, že „Amnesty není to, co děláte, ale to, kým jste“. Myslete na to a buďte na sebe hrdí.” My bychom dodali, že my jsme hrdí, že jsme měli Petra předsedou Správní rady. Členem AI ČR je od roku 2015 a od té doby se podílel na jejím fungování. Je to úctyhodná řádka let.

Správní radu také opustila Anna Krejčová, která působila jako místopředsedkyně. V Amnesty je aktivní od roku 2012. Byla koordinátorkou vzdělávacích projektů na základních a středních školách a organizovala různé lidskoprávní workshopy po celé České republice. I jí patří velké díky za veškerou práci, kterou pro AI ČR odvedla.

Nově byly zvoleny dvě členky Správní rady. Kristýna Záborníková a Martina Šmuclerová.

Něco o Kristýně:

„O kandidatuře do SR Amnesty jsem začala uvažovat z toho důvodu, že bych ráda přenesla své zkušenosti, které jsem doposud získala z různých pracovních příležitostí, a pomohla tak ovlivnit směřování a fungování Amnesty jako takové. O lidská práva jsem se již začala zajímat při škole, studovat práva jsem šla primárně z toho důvodu, že jsem chtěla pomáhat lidem. O tom, jak fungují mezinárodní lidskoprávní mechanismy jsem se dozvěděla na stáži v Ženevě při Radě pro lidská práva. Tam jsem taky zjistila, jak důležitou roli hrají nevládní organizace, proto jsem po návratu zpět šla pracovat do kanceláře Amnesty, kde jsem koordinovala regionální skupinky a vedla projekt."

Aktuálně pracuje na Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, kde se věnuje agendě mezinárodních organizací a rozvojové spolupráce v kontextu kybernetické bezpečnosti.

Něco o Martině:
Martina se zabývá tématem umělé inteligence v kontextu lidských práv. A v tomto tématu AI ČR poskytla nejednu konzultaci. Těší se na možnost zapojit se do reprezentace AI ČR na mezinárodních fórech i na prosazování lidskoprávních priorit v Česku.

NOVÁ PŘEDSEDKYNĚ SPRÁVNÍ RADY

Pokud jsme se na začátku článku loučili se stávajícím předsedou, je jasné, že musíme přivítat někoho nového. Novou předsedkyní byla zvolena Monika Marecová.

Monika je členkou Amnesty International od roku 2018, kdy začala spolupracovat se správní radou zejména v právních záležitostech a v roce 2019 uspořádala živou knihovnu v advokátní kanceláři, pro kterou pracovala. Od roku 2020 je členkou správní rady Amnesty International a její stálou zástupkyní na mezinárodních setkáních Amnesty International. Monika absolvovala práva na Masarykově univerzitě a University of Oxford. Má zkušenosti z University of Fribourg, Laurentian University a programu OSN v Ženevě. Její diplomová práce v oblasti lidských práv byla velmi ceněna. Zastupovala práva mládeže na Valném shromáždění OSN a podala úspěšnou žalobu na Ministerstvo financí kvůli slevě na jízdném pro zahraniční studenty. Má zkušenosti z Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a mezinárodních advokátních kancelářích. Nyní působí jako advokátka s důrazem na soudní spory, technologie, duševní vlastnictví a soukromí.

Velmi si vážíme toho, že se stala předsedkyní.

ZMĚNY V DOZORČÍ RADĚ

Tak jako čekaly změny Správní radu, tak čekaly i Dozorčí radu. Rozloučili jsme se s její předsedkyní Annou Vaníčkovou a přivátali Markétu Malínkovou. I když je novou tváří v dozorčí radě, tak je známou tváří v AI ČR. Je dlouholetou členkou Správní rady i lektorkou vzdělávání k lidským právům. Její znalosti financí budou nedocenitelné pro finanční plánování. 

Novou předsedkyní dozorčí rady byla zvolena Jitka Kotková.

Na závěr ještě jedno velké díky, všem, kdo odcházejí. A také velké přivítání všem novým i staronovým tvářím. Pokud vás zajímá více o fungování Správní a Dozorčí rady, ZDE najdete všechny informace.









Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...